Studiekeuze mogelijkheden

Regulier studiekeuzetraject

Als je het goed wilt doen, moet je voor je studiekeuze een aantal belangrijke dingen van jezelf onderzoeken:

  • je interesses (wat vind je leuk, interessant)
  • je persoonlijkheid (hoe steek jij in elkaar)
  • je capaciteiten (wat kun je goed)
  • je waarden (wat vind je belangrijk in je werk)

Bij een regulier studiekeuzetraject komen deze aspecten tijdens 3 gesprekken dan ook aan bod. Daarnaast krijg je nog enkele opdrachten mee naar huis, die ook weer bepalen wat je wilt, leuk en belangrijk vindt. Tijdens de sessies krijg je veel vragen, enkele invullijsten en moet je enkele opdrachtjes doen.

Deze optie kan worden aangevuld met 3 digitale testen. Dan worden je competenties, IQ-score en voorkeuren gemeten.

Wat levert het op?

Een concreet studiekeuzeadvies: aan het eind van het traject heb je 1 of 2 opleidingen bepaald die bij jou passen. De totale duur van een traject is ongeveer 2 tot 3 weken. Bovendien levert het inzicht in jezelf op, en natuurlijk een hoop rust: je weet eindelijk wat je wilt studeren! Een rapportage van de sessies krijg je toegestuurd. Lees hier ook de ervaringen van anderen.

 

1-daagse studiekeuze

Voor jongeren met haast of weinig tijd is de bijzonder intensieve 1-daagse studiekeuze een optie.

Dit houdt in dat je in 1 dag heel gericht met je studiekeuze aan de slag gaat en dat je aan het eind van die dag een keuze kunt maken uit alle mogelijke studies. Op zich bestaat deze dag uit een combinatie van de sessies van een regulier studiekeuzetraject. Echter, er is meer begeleiding en alles vindt dus op 1 dag plaats. Dat kost veel inspanning en energie, maar het levert je wel direct wat op!

De mogelijkheden hiervoor zijn echter beperkt, dus als je dit wilt is het raadzaam dit op tijd aan te vragen (wachttijd ongeveer 3 weken). In principe komt de studiekeuzebegeleider naar jou toe (binnen 1,5 uur rijden van Zwolle).