Het lukt veel scholieren en studenten prima: zelf een studiekeuze maken. Ze weten al snel wat ze willen, zijn in staat om prima zelf onderzoek te verrichten of vertrouwen gewoon blindelings op een test die ze invullen.

Anderen zie je worstelen: dan is dit weer leuk en dan weer dat. Of niks is leuk. Saai en oervervelend. Of ze vinden dat de perfecte studie niet bestaat. En dat laatste, dat klopt dan weer wel. Want als je gaat voor DE PERFECTE studie, dan help ik je bij deze graag uit de droom. Die bestaat inderdaad niet. Dus als je de perfecte studie zoekt: stop er dan maar meteen mee. Een PASSENDE studie – die bestaat wel en kun je ook gewoon vinden.

zelf studiekeuze maken

Zelf kiezen is lastig

Maar waarom lukt het de een beter dan de ander om zelf een studie te kiezen? Daar ligt niet één oorzaak aan ten grondslag. De redenen zijn divers, maar je ziet wel vaak dezelfde terugkomen

  1. Zelfkennis. Als je jezelf goed kent is het makkelijker om in te schatten of een studie wel of niet bij je past.
  2. Heel veel studies. Het is lastig om uit dat hele grote aanbod van alle opleidingen zicht te krijgen op geschikte opleidingen
  3. Veel dingen leuk vinden. Als je veel dingen leuk vindt, wordt het lastig om te bepalen wat je het allerleukst vindt en een definitieve keuze is dan inderdaad weer meteen zo definitief…

Zelf een keuze maken of studiekeuzebegeleiding

Als je het niet erg vindt om dingen uit te proberen, kun je een studie te kiezen waar je misschien niet helemaal zeker van bent. Het voordeel: je ontdekt wat er niet bij je past als het fout gaat. Plus – ook een voordeel – je leert er altijd iets van! Je leert nieuwe mensen kennen, je doet toch wel iets aan skills en kennis op, dus verloren tijd is het nooit!

Vind je dat toch een iets te groot risico, dan kun je studiekeuzebegeleiding van een professionele studiekeuzeadviseur overwegen. Wat het je oplevert: de redenen waarom zelf kiezen zo moeilijk is, worden goed aangepakt en je maakt een betere keuze. Je krijgt meer zelfinzicht omdat je met een studiekeuzeadviseur naar je eigen kwaliteiten gaat kijken. Daarmee kun je het grote aanbod aan opleidingen meteen een heel stuk inperken, omdat je zult ontdekken dat sommige studies gewoon niet bij je passen. En als je heel veel dingen leuk vindt, leer je ook prioriteiten stellen. Wat is leuk voor de leuk en waar wil je je echt in verdiepen of specialiseren?

Studiekeuzebegeleiding is zelf een studiekeuze maken

Als je na een paar sessies een aantal leuke studies hebt gevonden, dan moet je nog steeds zelf de studiekeuze maken. De adviseur begeleidt je erbij, maar zal nooit voor jou zeggen wat je moet gaan studeren. Je hebt dan echter wel voldoende geleerd en gezien wat er bij jou past. Daarna durf je die studiekeuze daarna ook gefundeerd zelf te maken.

Wil jij dat ook? Kies dan nu voor studiekeuzebegeleiding!