De meest gehoorde klacht bij een open dag tijdens het studiekeuzeproces is dat het er zo druk is. Daardoor is er weinig gelegenheid om je te laten informeren en je vragen fatsoenlijk te stellen. Of nog even een korte studiekeuzetest op de computer te doen wanneer dat wordt aangeboden.

Ga voor studiekeuzeadvies zodat je effectief naar open dagen kunt!

Pech

Als je pech hebt, zitten op die dag ook nog de algemene voorlichtingsbijeenkomsten vol of krijg je ze niet dusdanig gepland dat je er meer dan 2 zou kunnen volgen. En dubbele pech heb je als de 2 onderwijsinstellingen die jij op het oog hebt ook nog eens op dezelfde dag hun open dag inplannen. En dat terwijl je van alle kanten te horen krijgt dat je open dagen moet bezoeken.

Dat het er druk is, daar kun je niets aan veranderen. Wel aan je strategie of doel wat je uit zo’n dag zou willen halen.

Strategie

Dit betekent dat je een andere insteek moet hanteren dan je misschien voorheen dacht. Je ging naar de open dag om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, van zoveel mogelijk opleidingen en richtingen en te hopen dat je die leuke opleiding zult vinden. Op zich is daar niet zoveel mis mee. Je kunt inderdaad gebruik maken van een open dag om folders en brochures te scoren. Maar je moet daarna gewoon naar huis gaan om dat verder uit te zoeken. Die leuke opleiding komt namelijk vaak niet op het moment van de open dag zelf.

Je kunt vervolgens een tweede keer naar een open dag en dan pas je het volgende toe: zorg dat je EERST duidelijk krijgt welke opleiding(en) nou ECHT in aanmerking komen. Ga DAN PAS naar de open dag om concreet die ene of hooguit 2 of 3 andere opleidingen te bezoeken.

Gebruik vervolgens de open dag om:

  • je EXTRA te laten informeren,
  • alle vragen te stellen die je nog hebt rond die ene studie
  • sfeer te proeven, rond te kijken, voelen of je jezelf daar in de toekomst ziet lopen
  • met docenten in gesprek te gaan
  • rond te kijken wie je medestudenten zouden kunnen worden.

En daarnaast kun je natuurlijk altijd nog een dagje meelopen en proefstuderen als dat wordt aangeboden. Of voelt het voor jou toch beter om vooraf alvast advies in te winnen, zodat je gericht weet welke opleiding(en) specifiek bij jou past/passen?