Raak jij ook zo vermoeid van alle tips die je krijgt bij het maken van een studiekeuze? De mentor: “Op tijd beginnen hoor, met je studiekeuze!” Je vader of moeder (als je pech hebt allebei) die met allerlei studies op de proppen komen: “Is dit niet wat voor jou?” Je mailbox ontploft van alle onderwijsinstellingen waar jij je mailadres hebt achtergelaten: “Kom nu naar onze open dag! Meld je aan! Doe de studiekeuzecheck!”

Tips bij studiekeuze of kies je toch voor studiekeuzeadvies?

Om gek van te worden, toch? En dan zit je nu op deze site te kijken, misschien wel júist omdat je Google de opdracht gaf dat ‘ie naar tips bij studiekeuze moest zoeken. Tips die onafhankelijk zijn, zonder gedoe en gezeur en waar je echt wat aan hoopt te hebben. Omdat ik je graag wil helpen, heb ik als professionele studiekeuzebegeleider er ook een paar op een rijtje gezet.

7 tips voor je studiekeuze

  1. Ga doen wat JIJ wilt. Zeg tegen iedereen die zich er ongevraagd tegenaan bemoeit dat ze bedankt worden voor hun informatie, dat je ernaar zult kijken en binnenkort zult aangeven wat je ervan vond. Maar dat het jouw zoektocht is.
  2. Zoek mensen die er zich WEL tegenaan mogen bemoeien. Zoals de mentor op school, die zal best een beetje verstand van zaken hebben, denk je ook niet? Of je ouders die je goed kennen; die weten heus wel of een studie enigszins past bij wie of wat jij bent. Deze zogenaamde uitgezochte bemoeiers, daar praat je dus juist wel mee, als je bezig gaat met tip 3.
  3. Verzet het werk. Wees niet lui. Wat ik daarmee bedoel? Dat studiekeuze niet een dingetje is wat je in 20 minuten hebt bekeken. Het kost tijd en ja, ook moeite. Je moet namelijk dingen gaan uitzoeken en dat heb je niet in heel korte tijd geregeld.
  4. Lees even verder op dit blog: daar staat in diverse artikelen (bv in de 10 stappen) uitgelegd WAT je dan precies moet uitzoeken en hoe je dat uitzoeken kunt aanpakken. Het is geschreven om jou te helpen!
  5. Laat je niet verleiden door mooie praatjes. Mooie filmpjes, mooie verhalen, aanlokkelijke mogelijkheden tijdens je studie. Probeer er doorheen te prikken en ga naar de kern: wat ga je doen in een opleiding, welke vakken heb je, etc. Dat je een deel van die vakken op Aruba, in Thailand, of Zanzibar kunt volgen moet je toch echt even opzij zetten.
  6. Laat je ook niet verleiden door negatieve praatjes van mensen die de balen hebben van hun studie en gaan stoppen of onlangs zijn gestopt. Zij zijn niet jij. Zij hadden een reden(en) om voor een opleiding te kiezen, jij hebt die van jou. Die zijn niet per definitie aan elkaar gelijk. Als een opleiding niet bij hun past, wil dat niet zeggen dat deze niet bij jou past.
  7. Download gewoon ook nog even (gratis!) DIT document: Studiekeuze whitepaper

Succes! En wil je nog meer weten: neus nog even verder, er staan nog een heleboel andere tips bij studiekeuze op deze site! En als je toch heel erg twijfelt en wel wat hulp kunt gebruiken: