Op de vraag Wat is een studiekeuzetest? zul je op verschillende manieren antwoord kunnen krijgen. In dit artikel wil ik je graag  uitleggen hoe het begrip studiekeuzetest geïnterpreteerd kan worden. Er is aandacht voor 3 verschillende interpretaties, ook al zullen er nog wel meer mogelijkheden zijn. Aan het eind hoop ik dat je het begrip studiekeuzetest goed kunt gebruiken om je te helpen bij je zoektocht naar een passende studie.

studiekeuzetest om je studie te kiezen

Een ‘echte’ test

De eerste manier om de vraag Wat is een studiekeuzetest te interpreteren is over het algemeen het beeld van een ‘echte’ test. Het beeld van vragenlijsten invullen, dingen aanklikken en aanvinken en (hokuspokus) daar komt je perfect studie eruit gerold. Van dit soort studiekeuzetesten bestaan er veel varianten en vormen, van gratis tot heel duur, van heel kort tot mega-uitgebreid. De één wat beter dan de ander. Vaak zijn ze heel goed bruikbaar als basis van je zoektocht naar de juiste studiekeuze. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van diverse testen, lees dan ook dit artikel.

In mijn praktijk gebruik ik ook studiekeuzetests, maar dus vooral als basis om verder te praten en te onderzoeken waarom die uitslag eruit komt.

Een check of een studiekeuzetest?

Het woord studiekeuzetest wordt ook wel eens gebruikt als alternatief voor een soort studiekeuzecheck. Je wilt dan als het ware testen of je ook daadwerkelijk de goede studiekeuze hebt gemaakt. Dat testen kun je doen door een ‘echte’ test in te vullen, zoals bedoeld in het stukje hierboven. Maar je kunt het ook doen via een gesprek met een professional (zoals in het stukje hierna) of bv met je decaan, je ouders, of op de opleiding waar jij denkt dat je wilt gaan studeren.

Een studiekeuzetraject en begeleiding

Ik krijg vaak de vraag of ik jongeren kan begeleiden en dat ze graag een studiekeuzetest willen. Als je mijn website goed bekijkt, ontdek je dat ik begeleid via gesprekken en opdrachten. Mijn studiekeuzetest is een heel traject waarin ik individuele aandacht aan jou besteed (en ja, dus vaak ook even middels een korte vragenlijst). Die test is dan een heel scala van methodieken om jouw te helpen bij het maken van een studiekeuze.

Als je dus gaat zoeken naar Wat is een studiekeuzetest, of Wat is een goede studietest, bedenk dan waar je eigenlijk naar op zoek bent. Zoek je studiekeuzebegeleiding of studiekeuzecoaching? Zoek daar dan naar. En zoek je de dubbelcheck? Zoek dan op studiekeuzecheck, of iets soortgelijks. Dat brengt je vast weer een stapje verder in je zoektocht naar jouw studiekeuze.