Rifka (17): Zocht een leuke hbo-opleiding maar wist niet welke.

Blijkbaar zag jij dingen in mij die ik zelf nog niet wist. Ik ga binnenkort verhuizen en ga het tweede jaar van mijn opleiding Psychologie dus ergens anders volgen, maar ik maak hem hoe dan ook af!

Erik (18): Kwam na een half jaar ICT erachter dat hij niet op zijn plek zat en zocht een studie die beter bij hem zou passen.

Hoe Carine het doet weet ik niet, maar uiteindelijk ben je toch echt zelf degene die de keuze heeft gemaakt. Je hebt het eigenlijk niet eens door. Ik ben nu een half jaar bezig met mijn tweede studie en het bevalt me zoveel beter dan die eerste keus. Ik ben blij dat ik aan een andere studie ben begonnen.

Rint (19): Te gehaast een verkeerde studiekeuze gemaakt, na 3 weken al weer met de opleiding Commerciële Economie gestopt.

Moeder: Na een mislukte studie zijn we heel blij dat onze zoon nu wel op zijn plek zit. Hij is een half jaar bezig en erg gemotiveerd en hij is weer vrolijk.

Julie (20): Brak 2 opleidingen voortijdig af en zocht een opleiding die bij haar past en die mogelijk ook niet voltijds gevolgd hoeft te worden.

Het traject heeft me meer dan een studiekeuze opgeleverd. Je hebt me een spiegel voor gehouden en me gewezen op meer aspecten dan alleen maar opleidingen. Ik ben tijdens het traject daarmee aan de slag gegaan en heb veel zaken in mijn leven opeens kunnen verklaren. Het uiteindelijke advies geeft me ook het vertrouwen dat ik in deeltijd op mijn manier kan gaan studeren. Het geeft vooral heel veel minder stress.

Nicole (19): Stopte met een opleiding op milieugebied en zocht een betere match. Die vond ze in een zorg gerelateerde opleiding.

Moeder: Het is fijn dat Nicole meer richting heeft gekregen dat ze het in de zorg wil zoeken en dat ze andere dingen toch los durft te laten. Met de nieuwe keus mag ze intensief met mensen werken en dat is toch wat het best bij haar past.

Carola (19): Deed vwo en kwam uit bij de hbo-opleiding Civiele Techniek.

De opleiding die eruit is gerold, zat al een tijdje in mijn hoofd. Ik heb nu intensief alles doorlopen en goed kunnen beargumenteren dat dit echt de beste keuze is voor mij. Dat geeft een hoop rust en ik kijk ernaar uit om in Zwolle te gaan studeren. De afgelopen weken ben ik al vaak naar Zwolle gereisd voor de studiekeuzesessies en de stad voelt al een beetje vertrouwd. Ik ben nogal een stresskip en je hebt me veel bevestiging gegeven.

Mark (18): Gestopt met opleiding Sport en Bewegen, op zoek naar nieuwe opleiding.

Moeder: Ik wil je heel erg bedanken. Ik zie weer een twinkeling in zijn ogen die er lange tijd niet was. Heel fijn. En wat eruit komt, dat zouden we zelf niet zo snel hebben bedacht, maar we vinden het prima bij Mark passen.

Bert (17): Ging van mavo naar havo, maar wist daarna nog steeds niet goed wat er bij hem zou passen.

Ik ben blij dat ik me door jou heb laten begeleiden. Ik heb zoveel nieuwe studies kunnen ontdekken, waar ik zelf niet aan gedacht zou hebben. De uiteindelijke uitkomst zou ik zelf vooraf niet uitgezocht hebben. Ik zie het absoluut zitten om met het advies nog verder te ontdekken wat ik later het liefst ga doen.

Studiekeuzecoach ervaringen

Mike (16) en Laurent (18): Zochten beide een leuke studie, de één deed een tussenjaar na het havo, de ander deed eindexamen.

Moeder: Onze beide zonen weten nu goed wat ze willen. De één gaat nu na zijn havo- diploma toch maar verder op het VWO, en de ander laat zich niet meer door zijn vrienden beïnvloeden en kiest wat bij hem past. Dank je wel voor je hulp! Het geeft zoveel duidelijkheid!

Bjorn (19): Na het VWO aan een universitaire opleiding Psychologie begonnen en na een half jaar gestopt.

Mijn zus was bij jou geweest, één van mijn vrienden ook. Allebei zijn ze hartstikke blij met hun nieuwe opleiding. Dat wilde ik ook vinden! Ik ben heel blij dat ik deze investering heb gedaan, want we kwamen uit op een opleiding die volledig nieuw is, maar die perfect bij me past. Alsof ze die speciaal voor mij hebben opgezet, zo voelt het.

Jelle (17): Zocht een alternatief voor een studie die hij niet kon volgen door beperking.

Moeder: Even een update. Hij zit nu in Indonesië, voor stage werkt hij met revalidatiepatiënten. Dat zagen we niet aankomen toen hij al op zijn 17e op kamers ging omdat zijn opleidingskeuze niet naast de deur werd aangeboden. Maar zo zie je maar, behalve een goede studiekeuze is het ook goed geweest voor zijn ontwikkeling.

Joeri (22): Na een werkverleden aan een hbo-opleiding Werktuigbouw begonnen, maar eerste jaar niet gehaald.

Hoewel ik eigenlijk bij je kwam om een hbo-opleiding uit te zoeken, kwam ik er tijdens de begeleiding achter dat ik niet meer op die manier in de schoolbanken wilde zitten. Je zocht voor mij een alternatieve route en nu ben ik superblij dat ik ook meteen aan het werk kon, om zo alsnog diploma’s te halen.

Sven (17): Zocht na het VWO een geschikte opleiding.

Vader: Ik wil je nog even vertellen dat Sven zijn eerste jaar aan de universiteit met vlag en wimpel heeft gehaald. Het was een juiste keuze!

Studiekeuzecoach ervaringen

Noor (15) en Marijke (17): Zochten (met een tussenpoos van 1 jaar) beide een opleiding die geschikt voor ze was. Allebei hadden ze behoorlijk last van keuzestress.

Moeder: Daar zijn we weer! Marijke gaat lekker op haar opleiding en nu is Noor aan de beurt, want die weet ook niet wat ze wil. Ze wil graag hetzelfde als haar zus: een leuke opleiding.

Laurentien (22): Na 2 jaar hbo gestopt omdat ze het niet meer zag zitten. Zonder diploma lastig werk te vinden en daarom toch op zoek naar een manier om vooruit te komen.

Ik had niet gedacht dat ik nog een opleiding wilde volgen, ik was al bijna 2 jaar niet meer aan het studeren. Maar nu ik weet wat ik wil gaan doen, en welke studie daarbij hoort, heb ik opeens weer heel veel zin om ervoor te gaan.

Maaike (18): Heeft heel weinig zin in school, dus ook niet om een keuze voor een opleiding te maken.

Ik dacht eerst dat mijn moeder flauwekul maakte toen ze zei dat ik jou moest inschakelen bij mijn studiekeuze. Ik had er ook helemaal geen zin in. Maar je bent gewoon chill, je veroordeelt mijn keuzes niet en je laat me gewoon iets vinden waar ik nog zin in heb ook. Terwijl ik het liefst op de skatebaan ben. Ik ben trots op mezelf dat ik dit blijkbaar toch kan. Ik wil andere jongeren helpen!

Ervaringen Richting-Wijzer Advies

Merel (18): Deed na het havo auditie voor de Theaterschool en werd afgewezen. Koos een andere studie (Diëtetiek) en liep daarin na een half jaar vast.

Ik kreeg tijdens de sessies heel goed in de gaten waarom de studie Diëtetiek zo lastig voor me was en dat ik die hals over kop had gekozen om toch maar iets te gaan doen. Uiteindelijk werd duidelijk dat ik gewoon nogmaals voor de Theaterschool moest gaan en hoe ik dat aan kon pakken. En nu ben ik voor het komend schooljaar gewoon aangenomen!!! Ik word tóch docent theater!!

Dirk (19): Deed een jaartje hbo-accountancy maar voelde zich niet op zijn plek.

De uitkomst van het traject is totaal anders dan wat ik had gedacht. Je hebt me bij mijn gevoel gebracht en me laten uitspreken wat ik eigenlijk zou willen. Vervolgens heb je gekeken hoe ik dat kon bereiken. Ik ga nu maatschappelijk werk doen, zodat ik meer voor anderen kan betekenen.

Laura (17): Heeft moeite met leren en had de indruk dat ze niet veel kon bereiken.

Vader: Wat fijn dat je Laura het gevoel hebt gegeven dat ze absoluut niet dom is, maar dat ze gewoon een iets andere weg moet bewandelen dan gemiddeld. Ze ziet het weer zitten om naar school te gaan en weet dat ze uiteindelijk best een mbo3 opleiding kan gaan halen, ook al duurt dat misschien iets langer. Ze zit weer vol energie!

Jonas (17): Wilde eigenlijk bij Defensie maar werd helaas fysiek afgekeurd.

Nog steeds is dit eigenlijk wat ik wil, maar ik moest het loslaten. Ik had niet het idee dat er ook maar een bepaalde opleiding zou zijn waar ik nog enthousiast voor zou kunnen raken. En toch is het je gelukt om me te laten zien dat met mijn pakketje aan vaardigheden en interesses er nog best wat anders in de wereld te koop is.

Jan (17): Wilde een vervolgopleiding na mbo2, maar wist niet goed wat het moest worden.

Ouders: Op zich kwam er wel een geschikte opleiding uit, maar twijfelde je zelf of Jan het moest gaan doen. Je raadde aan dat hij eens een tussenjaar moest gaan doen, om nog beter in zijn vel te komen zitten en wat zekerder van zichzelf te worden. Wij zijn het er mee eens, omdat het belangrijk is dat je gemotiveerd bent en zeker van je zaak. Nu heeft hij tijd om wat te groeien en zich nog beter op die leuke opleiding te oriënteren.

Leatitia (17): Wist niet goed wat ze na het havo zou gaan studeren.

Er kwam uiteindelijk eenzelfde opleiding uit als die mijn zus deed: Commerciële Economie. Eigenlijk wilde ik dat niet, want ik wilde niet dat zij dacht dat ik haar nadoe. Maar mijn vader en mijn zus gaven allebei aan dat ze deze opleiding ook bij mij vinden passen. Misschien nog wel meer dan dat hij bij haar past (en zij kan het weten want zij zit er middenin).

Daphne (16): Wist niet goed wat ze na het havo zou gaan studeren.

Na 3,5 jaar opleiding Facility Management: Ik heb zulke goede resultaten behaald, een leuke stage gehad en nu zit ik in mijn afstudeerfase. Ik vind het nog steeds de beste keuze ever! Ik hoop dat ik kan blijven werken bij het bedrijf waar ik mijn afstudeeronderzoek doe.

Ervaringen studiekeuzecoach

Hans (30): Zocht een studie om zich volledig te laten omscholen om een andere richting aan zijn carrière te kunnen geven.

Dom natuurlijk van me, dat ik vroeger niet heb gestudeerd wat ik eigenlijk wilde studeren, maar ja, dat is achteraf natuurlijk makkelijk praten. Ik ben blij dat ik nu tenminste wel weet dat ik in deeltijd ook een geschikte hbo-opleiding kan volgen, zodat ik met gelijkgestemden kan gaan studeren. Ik heb er weer zin in!

Gerard (16): Zocht een opleiding die hij na het havo kon volgen.

Moeder: Gerard is toegelaten tot de opleiding Game Technologies (selectie), maar helaas heeft hij zijn eindexamen niet gehaald. Volgend jaar gaat hij het gewoon weer proberen!

Job (20): Twijfelde of hij zijn opleiding Social Work voort moest zetten en zo nee, wat hij dan wel moest gaan doen.

Ik ben hartstikke blij met de keuze om te stoppen. Het geeft zoveel rust. Maar nog blijer ben ik dat ik een opleiding vond die beter bij me past. Sterker nog: ik deed bij 2 hogescholen auditie en mag bij allebei starten. Maar omdat het zo’n heftig jaar was, ga ik toch eerst een pauze inlassen, en daarna maak ik de keuze voor 1 van beiden.

Ervaringen studiekeuzecoach

Job (16): kon geen leuke mbo-opleiding vinden.

Ik heb een opleiding gevonden, namelijk Junior stylist. Ik kijk hier erg naar uit en ben inmiddels aangenomen op de opleiding. Ik ben je heel dankbaar voor het helpen en nu nog hopen dat het iets is wat ik leuk vind.

Larissa (16): Zat op het goede spoor, maar zocht bevestiging dat de opleiding ook bij haar zou passen.

Reactie moeder: “Hartelijk dank voor uw advies bij het maken van de studiekeuze van Larissa. Ik ben blij met het resultaat en Larissa zelf is ook overtuigd van haar keuze. Fijn om dit te zien als moeder.

Sanne (18): leerling in 6 vwo en kon niet kiezen tussen diverse leuke opleidingen en was bang de verkeerde keuze te maken.

Reactie moeder: “Dank voor je begeleiding. Het geeft Sanne veel rust nu ze weet dat ze in de goede hoek aan het denken is!

Yvet (16): twijfelde tussen een hbo-opleiding na havo 5 of doorstromen naar het vwo.

Na het bezoeken van nog een aantal hbo-opleidingen en universiteiten heb ik uiteindelijk toch besloten om nog 2 jaar het VWO te doen. Hierna ga ik opnieuw kijken wat ik leuk zou vinden om te doen en heb dan ook de mogelijkheid om naar de universiteit te gaan. Fijn om bevestigd te krijgen dat ik meer een universiteit-persoontje ben.

Inge: deed mbo en begon aan een niet-passende hbo-opleiding. Zocht vervolgens een studie waar ze weer blij van werd.

Ik ben begonnen met de studie Sociaal Juridische Dienstverlening in Deventer. Inmiddels heb ik mijn eerste jaar afgerond en heb ik mijn propedeuse behaald. Voor de start van het studiekeuzetraject had ik nooit gedacht dat ik bij deze studie uit zou komen. Ik ben blij dat ik mij destijds door jou heb laten begeleiden, want ik heb nu een studie gekozen die echt goed bij mij past. Door jou heb ik het plezier in het studeren weer gevonden. Hartelijk dank hiervoor.

Remco (17): Wist gewoon niet wat hij wilde studeren en kwam uit bij Commerciële Economie. Na een paar weken studeren nam hij nog even contact op:

Hoi Carine, ik wilde even melden dat ik nu ben begonnen met CE en dat ik geen studie zou kunnen bedenken die zo goed bij mij past. Heel erg bedankt!

Maud (18): Kwam na een studiekeuzetraject uit bij de opleiding Academische Pabo. Van haar kreeg ik een leuke reactie na een aantal maanden studeren:

Ik wilde je nog even laten weten dat ik dit jaar de Academische Pabo studeer. Ik zit hier heel erg op m’n plek en heb het erg naar mijn zin. Nog heel erg bedankt voor alles!

Ervaringen studiekeuzecoach

Leon (17): Zocht een geschikte opleiding om te kunnen volgen na het havo ondanks zijn leerstoornis.

Moeder: Wat goed van je, dat je hem zo serieus nam. Hij bloeide helemaal op toen hij in de gaten kreeg dat ook voor hem hbo wel mogelijk is. Hij gaat nu eerst mbo doen, om volwassener te worden en daarna weet hij gewoon waar hij voor wil gaan!

Nadine (22): Kwam na havo voor advies. Ging een mbo-4 opleiding doen.

Hoi! Daar ben ik weer. Ik ben geslaagd en het is tijd voor de volgende stap. Het is me vier jaar geleden zo goed bevallen, wil je me weer begeleiden om ook nu een goede keuze te maken voor een hbo-opleiding?

Anne (18): Zocht een leuke WO-opleiding waarin ze met haar grote passie voor muziek iets zou kunnen doen.

Ik dacht dat ik alle mogelijke opleidingen wel zo’n beetje had bekeken, maar jij wist toch nog net weer een paar andere studies, waaruit ik uiteindelijk mijn definitieve keuze kon maken. Ik heb je naam al bij wat vrienden doorgegeven!

Linde (17): Zocht na het havo een opleiding die bij haar past.

Moeder: Veel mensen vinden mijn dochter een beetje een aparte jongedame. Dat aparte heb jij heel goed weten te vangen in een opleiding die volgens mij geknipt voor haar is, en waar inderdaad maar weinig mensen voor kiezen. Goed gedaan! Ze heeft enorm veel zin om te gaan beginnen met haar studie.

Ervaringen studiekeuzecoach Carine Vos

Michel (18): Ging stoppen met zijn huidige opleiding en zocht een betere keuze.

Moeder: Hij heeft gekozen voor Verpleegkunde: ze zijn weer heel blij met een man in de zorg. Wij zien dat Michel zich hier heel goed in kan vinden en hij is weer zijn vrolijke zelf.

Jeroen (17): Had geen motivatie om verder te studeren, kreeg in 5 havo het advies om naar het mbo te gaan. Zocht toch een hbo-opleiding.

Moeder: Toen hij eenmaal wist dat hij Kunst en Techniek wilde studeren, ging de knop om. Met maar 1 tiende tekort haalde hij net zijn eindexamen niet. In de herkansing was het wel gelukt. Heb opeens een heel ander kind in huis.

Ilse (28): Wilde na een hbo-opleiding en een paar jaar werken toch een andere opleiding om een switch te kunnen maken.

Het mooie van zo’n traject is dat jij mensen echt aan het denken zet, over wat ze nou eigenlijk willen. En uiteraard help je goed mee om te kijken welk pad je het best kunt bewandelen. Ik ben nog niet klaar met mijn traject, maar het is nu al de moeite waard geweest!

Mirjam (20): Deed een mbo 4 opleiding in een sector waarin ontzettend werd bezuinigd en het heel lastig was om aan werk te komen.

Wat fijn dat je me getest hebt of ik hbo aan zou kunnen en dat uit de testen bleek dat ik dat echt wel zou kunnen. Ik deed mee aan de selectie voor Eventmanagement en het ging appeltje-eitje en kreeg bericht dat ik mag starten. Ik heb al een kamer in mijn nieuwe stad gevonden en heb er ontzettend veel zin in!