Online studiekeuzeadvies: de nieuwe trend? Als je als studiekiezer in maart en april 2020 nog geen studiekeuze had gemaakt voor het aankomend studiejaar, had je opeens een soort van probleem. Scholen werden gesloten, waardoor onderwijs niet meer mogelijk was, maar waardoor opeens ook het eindexamen niet meer doorging. Voor sommige mazzelaars betekende dit dat zij slagen op basis van schoolonderzoeken en dat zijn de zware eindexamenweken niet meer hoeven te blokken. Maar dat betekende ook dat zij opeens geconfronteerd worden met het feit dat de studiekeuze wel opeens op een andere manier voor de deur stond.

Maar omdat álle scholen werden gesloten, waren ook de vervolgopleidingen dicht. Hierdoor was er opeens geen mogelijkheid meer om open dagen te bezoeken of om proeflessen te volgen. Een goede indruk moet dus achterwege blijven.

Online studiekeuzeadvies: helpt dat?
Gelukkig vierde ook hier de creativiteit weer hoogtij. Er ontstonden allerlei initiatieven om alles op afstand en online te organiseren. Studiekeuzeadvies online. Een open dag op afstand. Een proefles via een webinar. Video’s en filmpjes over de opleidingen. Studenten die achter de chatbox zaten om je vragen te beantwoorden. Studiekeuzeadviseurs – myself included – die je via videobellen proberen te begeleiden.

Helpt online studiekeuzeadvies wel?

Helpt online studiekeuzeadvies nou echt wel om de juiste studiekeuze te maken?
Het klopt dat je de interactie mist. Tussen jou en docenten, tussen jou en andere studenten, tussen jou en de studiekeuzeadviseur. Je mist de non-verbale communicatie, bepaalde gezichtsuitdrukkingen en je moet echt een stuk intensiever luisteren. Daarnaast mis je de sfeer op een opleiding die je ook niet mag uitvlakken.

Maar het kan ook bijzonder effectief zijn: je moet goed voorbereid zijn. Je schuift niet zomaar even ergens aan om naar een praatje te luisteren, maar je kiest gericht waar en wie je wanneer wilt zien, spreken of vragen stellen. Daarmee heb je als het goed is dus ook wat beter nagedacht over WAT je precies wilt horen, wilt vragen of wilt weten. Verder hoef je minder op je beurt te wachten, zoals bij een open dag of studiekeuzebeurs best wel vaak het geval is.

Als je dan van tevoren ook eens goed over jezelf hebt nagedacht dan kan het dubbel effectief zijn. Want wat zoek jij eigenlijk? Wat wil je terugzien in een opleiding? Wat vind je belangrijk en wat voor interessante inhoud verwacht jij? En waar ben je bang voor of wat vind je moeilijk en ga je dat ook echt tegenkomen in de studie? Allemaal zaken die je bij voorbaat op een rijtje kunt zetten en waar je – ook online – heel goed achter kunt komen.

En vind je dat allemaal heel moeilijk om zelf te bepalen? Dan kan je online studiekeuzeadvies aanvragen. Ook met videobellen of digitale opdrachten kun jij leren over jezelf, krijg je inzicht in wie je bent en wat je zoekt. Het voelt misschien iets minder persoonlijk, maar het is nog steeds maatwerk. Het draait nog steeds om jou! Meer weten?