Het is zo’n dingetje dat moet gebeuren: een studie kiezen. Maar veel jongeren willen de studiekeuze het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Is dat slim of juist niet?

studiekeuze uitstellenDat je je studiekeuze wilt uitstellen is best begrijpelijk. Het is immers een behoorlijke ingrijpende gebeurtenis: je legt je definitief vast op je toekomst. Spannend, want wat gebeurt er daarna? En wat als je misschien toch beter een andere studie had kunnen kiezen?

Al dit soort vragen leidt bijna automatisch tot uitstelgedrag. Maar maakt het eigenlijk uit wanneer je in een schooljaar je studiekeuze maakt? Als jij direct door wilt studeren na je diploma, dan is het best handig om toch niet al te lang te wachten met oriënteren. Ook als je aan een andere opleiding wilt starten, omdat je huidige niet bevalt kun je beter niet te lang wachten.

Hoe lang je studiekeuze uitstellen?

Het hangt van een aantal aspecten af wat voor jou het beste moment is. Hoeveel tijd heb jij bijvoorbeeld nodig om knopen door te hakken? Ga je op je gevoel af, of ben jij iemand die eerst heel veel gegevens moet verzamelen voordat hij kan beslissen? Ben je al op school bezig geweest met je studiekeuze? In ieder geval kun je het volgende in je achterhoofd houden:

  • Open dagen en proefstuderen

Als jij open dagen wilt bezoeken, een dagje mee wilt lopen of wilt proefstuderen, dan kan dat niet onbeperkt. Veelal zijn er 2 of 3 rondes met open dagen. De eersten zijn vaak al in oktober. Dus dat is al best op tijd. Maar het is wel al heel fijn als je na die eerste ronde wat kunt afstrepen of juist iets wél op je lijstje kunt zetten.

  • 15 januari deadline numerus fixus

Als jij een studie op het oog hebt waarvoor een numerus fixus geldt, dan moet je je daarvoor al uiterlijk 15 januari hebben aangemeld. Stel je komt op 16 januari erachter dat die ene leuke studie beperkt toegankelijk is, dan heb je echt pech voor het komende studiejaar!!

  • Kiezen om het kiezen

Uiteindelijk moet je je in principe op 1 april (mbo) of 1 mei (hbo en wo) hebben aangemeld voor een opleiding. Je kunt tot het allerlaatste moment wachten, maar dan loop je het gevaar dat je gaat kiezen om het kiezen. “Doe die dan maar” of iets dergelijks. Je zet jezelf dan alvast buitenspel. Verdien jij het niet om echt voor jezelf te kiezen?

Uitstelgedrag bij studiekeuze aanpakken    uitstelgedrag

Eigenlijk is studiekeuze zo’n zelfde dingetje als ieder ander dingetje dat je uitstelt. Je moet het uiteindelijk gewoon gaan doen. Dat boek lezen voor je eindlijst? Gewoon doen. Je kamer uitmesten? Gewoon doen. Je bijbaantje opzeggen omdat je je uitgebuit voelt? Gewoon doen. Studiekeuze maken? DOEN!

Gun jezelf meer tijd om dingen echt uit te zoeken. Om eventueel andere opties te bekijken zoals een tussenjaar (ook die vergt nadenkwerk en voorbereiding!). Om dagjes mee te lopen, om te ontdekken waar je echt blij van wordt.

En als je daar gestructureerde hulp bij zoekt, omdat het allemaal toch best wel een dingetje is: kijk eens op dit blog (Bv hier). Maar je kunt ook gewoon begeleiding inschakelen.