Heb je studiekeuzestress? Omdat je je studiekeuze moet maken? Van ‘men?’. Waarbij ‘men’ dan kan staan voor: je school, je ouders, de maatschappij. Ze oefenen druk uit, zitten achter je broek dat je moet kiezen. Maar wat vind je eigenlijk zelf? Ben je er aan toe om die stap te zetten of steek je liever je hoofd in het zand, hopende dat het ‘gezeur’ zo snel mogelijk voorbij is?

Hoor jij bij die jongeren die eigenlijk niet zo goed weten wat ze met die keuze aan moeten? Omdat:

  • Je geen zin hebt om je erin te verdiepen (al dat gedoe…)
  • Je niet weet wat er allemaal aan studies zijn en mogelijkheden (teveel…)
  • Je niet zo goed weet wat er bij je past (moet ik écht mezelf leren kennen?),
  • Je gewoon geen zin hebt om het komend jaar al te gaan studeren (maar “men” vind van wel..)
  • Je eigenlijk gewoon te jong bent (vind ik en met mij veel wetenschappers)

Te jong om te kiezen

StudiekeuzestressDat je studiekeuzestress hebt is niet zo heel raar, als je naar bovenstaande argumenten kijkt. Ja, er zijn bizar veel studies, ja het is veel gedoe, en ja je bent wel effe klaar met school.

Maar als je net van de middelbare school komt ben je misschien ook wel gewoon iets te jong om te kiezen. Je zit nog in de leeftijd waarop je hersenen zich nog vol aan het ontwikkelen zijn, waardoor je nog niet goed alle gevolgen kunt overzien van al je beslissingen (kun je niets aan doen!). Dat is al één reden waarom het niet goed lukt om te kiezen. Ben je 1 of 2 jaar verder, en zorg je dat je in die tijd jezelf ontwikkelt, dan ben je soms al een heel stuk verder in je groeiproces.

Studiekeuzestress verminderen

Je kunt de studiekeuzestress deels verminderen door jezelf wat beter te leren kennen. Los van het feit dat je hersenen zich nog ontwikkelen, groei je als persoon ook. Je kent het misschien al wel van jezelf. Je hebt een bijbaantje genomen en je merkt dat je toch opeens andere dingen ziet en denkt en meemaakt. Of je ziet vrienden of broers/zussen stage lopen en na een half jaar zijn ze ‘opeens’ volwassen.

Je bent dus zelf ook in ontwikkeling. Door goed over je zelf na te denken, maar ook over anderen, kun je ontdekken waar je interesses liggen. Of waar je in uitblinkt, wat je belangrijk vindt of waar jij tot je recht komt (bijvoorbeeld na 3 keer je dienblad over een klant te hebben uitgestort, sta je misschien inmiddels gewoon in de keuken bij je bijbaantje).

Niet per se direct studeren

Studiekeuzestress verminderen kan ook door (vooralsnog) niet te gaan studeren. Ook NIET studeren is een optie (ook al zou ‘men’ je dat afraden). Je kunt ook gaan voor een tussenjaar, een jaar waarin je jezelf gaat ontdekken, ontwikkelen, reizen, werken, of wat dan ook. Of een stapje hoger naar een volgende opleiding (bv naar de havo vanaf de mavo, of naar vwo, of iets dergelijks). Niet direct met het doel een diploma te halen, maar om jezelf te ontwikkelen, al is het maar voor 1 jaar.

Wil jij ook nadenken over je mogelijkheden qua studiekeuze of juist nog geen keuze maken? Liever een pauze of een tussenjaar? Lees dan hier eens over het Studiekeuze-pauzetraject waarbij Richting-Wijzer Advies je kan begeleiden.

En als je toch gewoon een keuze wilt maken, dan is hulp natuurlijk gewoon mogelijk!