StudierichtingSommige leerlingen weten al heel jong wat zij willen gaan doen en focussen zich bij het maken van hun studie keuze op één studierichting. Dat is aan de ene kant iets heel moois, want dan heb je je roeping al vroeg gevonden. Het gevaar, echter, bestaat dat je daardoor minder openstaat voor alternatieven, voor studies of studierichtingen die ook bij je kunnen passen. Lees hieronder het verhaal van Julia wat die focus op 1 studierichting kan betekenen.

Focus op één studierichting

Julia besloot in vwo 3 dat ze advocaat wilde worden. Het leek haar leuk om mensen te helpen met hun problemen en ze van juridische bijstand te voorzien. Ze koos het juiste profiel en werkte erg (bijna té)  hard om haar diploma te halen.  Ze begon na het vwo voel goede moed aan een opleiding Rechtsgeleerdheid. Julia ging op kamers en merkte toen dat de combinatie van hard studeren, voor jezelf zorgen, nieuwe vrienden maken best een lastige was. Na de eerste toetsperiode stonden er vooral onvoldoendes op haar cijferlijst en sloeg de twijfel toe.

Moest ze nog harder werken? Was dit was ze wilde? En haar kamer dan? Ze wilde toch zo graag advocaat worden? Allemaal vragen die het lastig maakten om een knoop door te hakken. Toen er na de tweede toetsperiode nog steeds geen goede cijfers kwamen en Julia steeds meer stress ging ervaren moest ze toch toegeven. Ze ging stoppen. Het was klaar. Ze merkte dus dat ze haar focus teveel op 1 studierichting had gehad.

Na de studiekeuze

Vervolgens volgde uit haar studiekeuzetraject dat ze qua type best paste als advocaat, maar dat het inhoudelijk toch misschien net iets te ingewikkeld was. Moest ze daarom toch maar gaan voor hbo-rechten? Julia ging op onderzoek uit: wat waren de leuke aspecten van haar vorige studie? Wat vond ze belangrijk aan het werk in de juridische wereld? Zag ze zichzelf nog steeds in zo’n rol? Het antwoord was dat er zeker nog leuke dingen zaten aan de richting die ze al jong voor zichzelf had bedacht. Maar toch ook weer niet alles.

Daarnaast nam Julia de moeite om ook een geheel andere richting te onderzoeken. Iets wat in een andere sector lag, maar waar ze wel haar kwaliteiten en eigenschappen kon gebruiken. Dat was best spannend, en ook erg lastig om zich voor te stellen. Het feit dat ze zo lang zichzelf in een bepaalde hoek had gezet maakte dat ze toch niet de sprong kon maken naar iets heel anders. Uiteindelijk koos Julia voor een opleiding die een aantal aspecten in zich had uit de juridische hoek: wat recht-gerelateerde vakken, advisering en mensenwerk.

Meer dan één studierichting mogelijk

Bedenk dat er vaak meer dan 1 studierichting is die bij jou kan passen. Een bepaald beroep kan opeens toch niet meer zijn wat je ervan verwacht had, of het lukt niet, of er kan een andere reden zijn waarom de beoogde studie niet gaat werken.

Durf jij open te staan voor andere gedachten? Voor andere studierichtingen? Hoe meer je jezelf leert kennen, hoe makkelijker het wordt om knopen door te hakken. En dan kan het zomaar zijn dat het beroep dat je als 14-jarige voor jezelf had bedacht toch aan de kant gaat. Om plaats te maken voor iets dat ook past, leuk is, en het helemaal kan zijn!

Ook studiekeuzebegeleiding nodig voor jouw specifieke situatie? Ben je benieuwd waar je staat en of je op de juiste weg zit? Zorg dat je verkeerde keuzes voorkomt!