Twijfel over studieHeb je twijfel over je studie? En denk je bij jezelf: hoe kan dat nou? Dit was toch de studie die ik wilde gaan doen, het leek me zo leuk? Waarom twijfel ik dan nu of ik zal stoppen of niet? Misschien denk je wel dat je lichtelijk je verstand bent verloren. Onzekerheid, stress en piekeren komen om de hoek kijken.

Laten we dan starten met zeggen dat je niet de enige bent. Niet de eerste die twijfelt aan zijn studiekeuze en je zult ook zeker niet de laatste zijn. Zo ook Inge. Ze had toch vol overtuiging gekozen? Alle aspecten klopten: haar interesses vond ze terug in haar opleiding, haar persoonlijke kenmerken kon ze letterlijk allemaal afvinken. En toch, opeens was daar het idee dat ze wilde stoppen met haar opleiding. Ze kon het bijna niet geloven. Het werd tijd de boel eens goed door te lichten: wat ging er mis?

Oorzaken van twijfel studie

  • Een van de belangrijkste redenen van twijfel is dat de werkelijkheid van een opleiding heel anders kan zijn dan de verwachtingen vooraf. Daardoor kan het zijn dat het allemaal wat tegenvalt en dat je dus gaat twijfelen of dit het dan wel is.
  • Een andere oorzaak van twijfel is dat het tegenzit qua resultaten. Je denkt dat je lekker gaat en opeens zeggen de cijfers van toetsen of examens dat je het toch niet zo goed doet. Moet je doorgaan met energie erin stoppen?
  • Nog een oorzaak van twijfel aan je studie is dat je merkt dat je niet gemotiveerd bent en dat je denkt dat het er dus aan ligt dat je de studie niet leuk genoeg vindt.

Twijfel over studie dieper onderzoeken

Wat kun je doen om dat knagende gevoel te verminderen of misschien zelfs te voorkomen? Doe wat dieper onderzoek op bovenstaande oorzaken. Of doe vooraf al uitgebreider onderzoek om te voorkomen dat je überhaupt in een twijfel-situatie terecht komt.

Zorg vooraf dat je verwachtingen van een opleiding goed kloppen. Dat doe je door uit te vinden wat precies de inhoud is van het studieprogramma. Wat ga je precies doen en leren? Welke vakken krijg je? Maar ook: wat houden die vakken dan in? Dat doe je door die vakken en de termen die in de beschrijvingen van die vakken gebruikt worden te gaan begrijpen. Onderzoek verrichten dus. En dat kost tijd en moeite, en dat is nou net waar het bij studiekeuze over gaat: zorg dat je een goed beeld krijgt en dat doe je dus niet op 1 middagje of op het allerlaatste moment. Daarvoor moet je desk-research verrichten, open dagen bezoeken en meeloopdagen volgen. Andere mensen spreken en aan huidige studenten vragen stellen. Om maar wat activiteiten te noemen…

Ook als je al bezig bent met een opleiding kun je deze stap nog steeds zetten. Zoek van de rest van je studieprogramma uit wat je allemaal nog te wachten staat.

Twijfel door tegenvallende resultaten studie

Als de resultaten wat tegenvallen kun je met een docent of coach of studiebegeleider eens kijken of je wel op een goede manier studeert. Misschien haal je de kern niet goed uit de stof. Of besteed je er niet voldoende aandacht aan. Leg je de nadruk of de verkeerde vakken. Ontdek de oorzaak van de tegenvallende resultaten en bedenk dan of je het nog kunt repareren of dat je andere stappen moet zetten. Ook daar kan die docent of studieloopbaanbegeleider je bij helpen!

Motivatiegebrek en twijfel over keuze studie

Twijfelen over studieWat als je merkt dat je niet (meer) gemotiveerd bent en de conclusie trekt dat je opleiding maar stom is? Kijk dan eens in de spiegel of het misschien toch niet aan jezelf ligt. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je geen motivatie hebt. Je kunt door allerlei factoren afgeleid worden en misschien laat je jezelf wel iets teveel meeslepen. Andere dingen zijn dan zo interessant dat je studie op het tweede plan komt. Ligt dat dan aan de studie? Niet per se, het kan dus ook zomaar gewoon aan de omstandigheden liggen.

Bijvoorbeeld: je zit net op kamers en bent de wereld aan het ontdekken. Feesten, vrijheid, dat soort dingen. Dan is studie misschien wel de reden dat je op kamers ging, maar trekt die andere kant net iets te hard aan je. Of een ander voorbeeld: je houdt van films en video’s kijken. Je weet dat je niet moet binge-watchen, maar je doet het toch. De processen in je hoofd die zorgen voor binge-watchen en de gevoelens die daarbij komen kijken, kunnen heel lastig zijn om te doorbreken. Dan ligt het misschien niet aan je studie, maar aan de moeilijkheid om je telefoon, tablet of pc uit te zetten. Dan hoef je misschien niet met je studie te stoppen, maar moet je eigenlijk ergens anders mee stoppen.

Zo zie je maar dat twijfelen aan je studie veel oorzaken en gevolgen kent. Wees vooral eerlijk naar jezelf en zoek naar oorzaken en redenen. Dan kom je er vast wel uit of je moet stoppen of doorgaan met je opleiding.

Tot slot

Bij Inge uit ons verhaal bleek uiteindelijk dat ze de opleiding gestart was met een roze bril. Ze had alleen gekeken naar de leuke aspecten en had de minder leuke dingen uit haar gedachten gebannen. Door zich te realiseren dat het niet alleen maar leuk kon zijn en dat ook de minder interessante onderdelen erbij hoorden, vond ze de wil om door te zetten. Door zich meer te verdiepen waaróm die minder leuke dingen er ook bij horen kreeg ze ook een beter overzicht over haar studie. Daardoor werd het toch meteen een stuk prettiger en ging ze verder met de opleiding.

Kom jij toch niet uit de vraag waar je twijfel over je studie vandaan komt? Richting-Wijzer Advies begeleidt bij het proces van studiekeuze. Dat kan dus ook zijn bij twijfel over je studie.