Op de vraag Wat is een studietest? of Wat is een studie keuze test? zul je op verschillende manieren antwoord kunnen krijgen. In dit artikel wil ik je graag uitleggen hoe het begrip studietest geïnterpreteerd kan worden. Er is aandacht voor 3 verschillende interpretaties, ook al zullen er nog wel meer mogelijkheden zijn. Aan het eind hoop ik dat je het begrip studietest goed kunt gebruiken om je te helpen bij je zoektocht naar een passende studie.

Een ‘echte’ test

Wat is een studietest?De eerste manier om de vraag Wat is een studietest te interpreteren is over het algemeen het beeld van een ‘echte’ test. Het beeld van vragenlijsten invullen, dingen aanklikken en aanvinken en (hokuspokus) daar komt je perfect studie eruit gerold. Van dit soort studietesten bestaan er veel varianten en vormen, van gratis tot heel duur, van heel kort tot mega-uitgebreid. De één wat beter dan de ander. Vaak zijn ze heel goed bruikbaar als basis van je zoektocht naar de juiste studiekeuze.

In mijn praktijk gebruik ik ook studietests, maar dus vooral als basis om verder te praten en te onderzoeken waarom die uitslag eruit komt.

Een check of een studietest?

Het woord studietest wordt ook wel eens gebruikt als alternatief voor een soort studiekeuze check. Je wilt dan als het ware testen of je ook daadwerkelijk de goede studiekeuze hebt gemaakt. Dat testen kun je doen door een ‘echte’ test in te vullen, zoals bedoeld in het stukje hierboven. Maar je kunt het ook doen via een gesprek met een professional (zoals in het stukje hierna) of bv met je decaan, je ouders, of op de opleiding waar jij denkt dat je wilt gaan studeren.

Een studiekeuzetraject en begeleiding

Ik krijg vaak de vraag of ik jongeren kan begeleiden en dat ze graag een studietest willen. Als je mijn website goed bekijkt, ontdek je dat ik begeleid via gesprekken en opdrachten. Mijn studietest is een heel traject waarin ik individuele aandacht aan jou besteed (en ja, dus vaak ook even middels een korte vragenlijst). Die test is dan een heel scala van methodieken om jouw te helpen bij het maken van een studiekeuze.

Als je dus gaat zoeken naar Wat is een studie keuze test, of Wat is een goede studietest, bedenk dan waar je eigenlijk naar op zoek bent. Zoek je studiekeuze begeleiding of studiekeuze coaching? Zoek daar dan naar. En zoek je de dubbelcheck? Zoek dan op studiekeuze check, of iets soortgelijks. Dat brengt je vast weer een stapje verder in je zoektocht naar jouw studiekeuze. En ben je nieuwsgierig naar wat ik nog meer over studietests heb geschreven? Bijv. de voor- en nadelen van diverse testen? Check dan alle ins en outs.