Wil je snel een studiekeuze maken? Doe dan nu deze supersnelle test!

  • Een boek schrijven of een boek lezen?
  • Een computerprogramma ontwikkelen of een computer in elkaar zetten?
  • Een bank met stof bekleden of op de bank hangen?
  • Een ziek paard genezen of een ritje op een paard maken?
  • Een tuin omspitten of een tuin ontwerpen?

Okay, ho maar. Stop!

Jij denkt dat je met dit soort uitspraken echt een supersnelle studiekeuze kunt maken? Echt waar?

Goede test

Snelle test voor bepalen studie“Maar er zijn toch gewoon tests om je studiekeuze te kunnen bepalen te vinden op het internet?” Jazeker, er zijn heus goede tests verkrijgbaar. Maar die zijn niet supersnel, en al helemaal niet supergoedkoop of gratis. Over een echt goede test is namelijk heel hard nagedacht en daar zit heel veel ontwikkelwerk in. Bovendien moet je dan best veel stellingen en beweringen invullen. Die tests zijn allemaal valide, zoals dat zo mooi heet. Dat wil zeggen dat ze een consistente uitkomst laten zien en dat je eenzelfde uitkomst mag verwachten, onafhankelijk van het moment of je stemming, bijvoorbeeld. Of dat er geen fouten insluipen omdat de vragen onduidelijk zijn, dat soort dingen. Dus als het goed is, snap je dat je niet makkelijk een gratis snelle test van het internet kunt plukken. Je bent Speedy Gonzalez niet! Je wilt natuurlijk wel een goede studiekeuze maken. Dat mag dus best met een test, maar zoek dan een goede.

Hoe nog meer?

Je toekomst bepalen doe je natuurlijk vooral zélf. Dat moet je eigenlijk niet aan een computer overlaten. Je mag een test als hulpmiddel inzetten, maar daarna ga je zelf aan het werk. Dan ga je nadenken over de uitkomst: waarom zou dat resultaat eruit komen? Daar kom je alleen achter als je ook over jezelf nadenkt: wie je bent bijvoorbeeld. Wat doe je het liefst en waarom? Of wat kun je goed, en wat kun je daarvan ook daadwerkelijk gebruiken in een baan? Dat is dus niet supersnel. En al helemaal niet gemakkelijk. Maar dat heeft ook niemand gezegd, dat het makkelijk zou zijn om een passende studie te vinden.

Zoals aan het begin van dit artikel staat: een boek lezen of een boek schrijven? Dat is op zich best een goede vraag. Houd je van lezen, houd je van schrijven, of heb je misschien helemaal niets met taal en zou je eigenlijk het liefst “geen van beide” willen invullen? Maar ‘geen van beide’ bestaat niet in die test. Die optie bestaat dus wel in het werk wat je zélf verricht en dan kun je tegen jezelf zeggen: Okay, delete. Niks met taal.

Zo kun je verder gaan.  Bijvoorbeeld: Ik zit wel graag op een paard, maar ik wil ze niet genezen of verzorgen. Oftewel, ik ben niet zo’n verzorgend typetje, maar ik ben wel sportief en actief. Zo zit in alle stellingen hierboven toch wel iets wat je eruit zou kunnen halen. Maar weer zoals gezegd: niet supersnel en ook niet gemakkelijk.

Laatste vraag

Dan nu de laatste vraag van deze test:

  • Zelf doen of toch hulp inschakelen bij je studiekeuze?

Hulp inschakelen betekent over het algemeen ook een stuk zelf doen, maar niet alleen. Ga in gesprek met je ouders, je vrienden of kennissen en praat erover. Een professionele studiekeuzebegeleider kan je helpen om de juiste aspecten goed op een rijtje te zetten, zodat je uiteindelijk zelf tot een passende studiekeuze komt!