Wat is eigenlijk een goede studie test?Je bent misschien bezig met het maken van je studiekeuze en wilt daarbij een goede studie test gebruiken. Logisch dat je jezelf dan afvraagt: Wat is een goede studie test?
Het antwoord op die vraag is niet eenduidig, omdat het afhankelijk is van wat je met die studie test precies wilt bereiken. Wil je een globale richting bijvoorbeeld, of wil je heel specifiek weten welke studie je moet gaan doen? Wil je iets gebaseerd op jouw interesses of zoek je meer naar een test die past bij je intelligentieniveau? Of ga je juist voor een studie test die kijkt naar je eigenschappen?

Je merkt het al: er zijn net bijna net zoveel vragen te stellen bij een studie test als het aantal hits dat jij krijgt van je zoekmachine als je zoekt op de term: goede studie test.

Gratis studie test

Dat een test gratis is, wil niet meteen zeggen dat deze niet goed is, maar je kunt je wel voorstellen dat een gratis studie test niet alles uit de kast zal halen om jou op het goede spoor te zetten. Vaak zijn dit heel globale testjes en dat is natuurlijk prima als je gewoon een eerste indicatie wilt. Aan de andere kant kan een gratis test ook een lokkertje zijn om jou aan het eind van de test je persoonlijke gegevens te laten invullen: naam, e-mail adres, leeftijd, etc. Het is aan jou of je dat wilt, maar bedenk wel dat dit voor bedrijven een manier is om goedkoop aan (onderzoeks)data te komen.

Korte studie test

Dat een test kort is, wil niet zeggen dat dit een slechte test is, maar je kunt je wel voorstellen dat met weinig vragen of invulmogelijkheden er een heleboel belangrijke aspecten of onderdelen niet aan bod komen. Op zich weer niet erg: als je een globale richting zoekt, kan dat prima een eerste indruk zijn. Maar wil je meer en een gedegen oordeel: dan zul je toch echt iets moeten zoeken waar je wel iets langer mee bezig bent dan een twintigtal stellingen invullen.

Is er wel een goede test?

Zoals gezegd; het hangt van je doel af wat je wilt bereiken. Als het goed is, komt er wel een uitslag uit een studie test, maar daarmee ben je er nog niet. Die uitslag heeft interpretatie nodig. Want waarom komt dit uit je test? Wat is er eigenlijk gemeten, waar is er op geselecteerd?

Er zijn echt wel goede studie tests te vinden. Die kosten over het algemeen geld, zijn langere testen en zouden ook meer dan 1 aspect moeten aftoetsen. Daarnaast moet je de uitslag goed kunnen begrijpen en interpreteren. Die tests worden vaak afgelegd bij professionele bureaus en ook daar heb je dan weer duizend en één keuzes in. Dat maakt het allemaal niet gemakkelijker.

Op dit blog heb ik meer uitleg gegeven over studie tests. Als je wilt, kun je nog meer informatie verzamelen over dit onderwerp. En misschien kun je dan iets beter beslissen of je eigenlijk wel op zoek bent naar een goede studie test. Misschien ben je eigenlijk op zoek naar een andere insteek, bijvoorbeeld meer begeleiding, of meer overzicht qua opleidingen, of meer inzicht in jezelf, etc. Het is aan jou.