Numerus fixus studie

Wat is het beste advies bij een numerus fixus studie?

“Zoek een andere opleiding, dan ben je meteen van het hele gedoe af….” Nee hoor, grapje!

In ieder geval blijft het een lastig uitgangspunt, de keuze voor een opleiding waar maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is. Je moet immers meedoen met de voorselectie en dan kun je daarna alleen nog hopen dat je een plekje weet te bemachtigen. Betekent dat dat je er zelf helemaal geen invloed op kunt uitoefenen? Ja en nee. Hieronder een aantal tips en (ja) adviezen of andere overwegingen die je kunt betrekken bij het maken van je studiekeuze.

Adviezen en numerus fixus studie

  • Vaak is een onderdeel van een selectiestudie het maken van een toelatingstoets. Deze bestaat vaak uit een deel kennis, soms ook uit een deel inzicht. Voor het kennis-deel kun je je voorbereiden: de te bestuderen stof of te kennen onderdelen worden vooraf duidelijk gemaakt.
  • Soms is een onderdeel het schrijven van een motivatiebrief. Die heb je natuurlijk zelf in de hand: het is niets anders dan “jezelf verkopen”: waarom wil jij deze studie doen en waarom moeten zij jou zeker in de opleiding opnemen?
  • Ook een aanbevelingsbrief kan onderdeel zijn van een selectie: zoek daarvoor de juiste personen. Op zich kunnen dat docenten zijn, werkgevers van je bijbaantje, maar niet meteen je BFF of je ouders, omdat die niet helemaal objectief zijn.
  • Je cijfers van je eindexamenjaar tellen vaak ook mee. Dat betekent dus dat je op tijd aan de bak moet op je middelbare school om daar een leuk gemiddelde te hebben staan. Dat is dan ook bijna het belangrijkste studiekeuzeadvies dat ik je kan geven bij numerus fixus: begin op tijd aan het proces van je studiekeuze, zodat je ook op kunt gaan werken aan je cijfers!

Nog enkele overwegingen m.b.t. numerus fixus studie

En dan ook wat valkuilen en overwegingen om mee te nemen bij een numerus fixus studie en de selectie daarvan:

  • Het bestuderen van de stof van de toelatingstoets gebeurt zo ongeveer tussen december en februari (je weet; de deadline van het inschrijven van een selectiestudie is 15 januari!). Houd daar rekening mee met je planning. Al helemaal als je ook nog je eindexamenjaar-schoolexamens hebt in diezelfde periode!
  • Je kunt overwegen om een tussenjaar te nemen voordat je meedoet aan een selectie. Dan heb je alle eindexamenstof gehad, je cijfers zijn definitief, je hebt tijd om te werken aan de kennistoets, motivatie, cv, wat je ook maar nodig hebt.
  • Je kunt zorgen voor een plan B (of C als plan B ook een numerus fixus studie is). Mocht je uitgeloot worden, dan heb je iets om op terug te vallen. Wellicht kun je met een andere opleiding ook datgene bereiken wat je wilt bereiken.
  • Het nare van dit alles: je hebt geen enkele invloed op je mededingers. Hoe goed voorbereid zijn zij? Hoeveel mensen doen mee aan de selectie, etc.?
  • Advies bij een numerus fixus studie door een professionele studiekeuzeadviseur kan helpen om alle opties die je hebt in kaart te brengen. Daarnaast kan het helpen om alternatieven te vinden.

Mocht je na dit alles nog vragen hebben omtrent een numerus fixus studie: er staan nog meer blogs over dit onderwerp op deze website. En kom je er helemaal niet uit? Neem dan eens contact op om een vrijblijvende kennismaking aan te vragen. Wie weet kun je dan nog beter voorbereid de selectie-arena betreden!