De termen numerus fixus, loting en decentrale selectie horen bij het verschijnsel dat je niet altijd zomaar automatisch aan een studie kunt beginnen. Er zijn namelijk opleidingen waarvoor een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar zijn en waar je via selectie wordt toegelaten. Bij het maken van je studiekeuze moet je daarom ook rekening houden met deadlines van studies met een numerus fixus en decentrale selectie. De deadline van aanmelden voor deze studies ligt al op 15 januari. Dus: studeren in september van jaar x? Dan aanmelden voor 15 januari van jaar x. Heb je studiekeuzebegeleiding nodig om je studiekeuze te bepalen? Dan zou je dus ook voor 15 januari dit geregeld moeten hebben!

Voorheen was het zo dat een groot deel van de beschikbare plekken via een loting werden ingevuld. Tegenwoordig gaat dat via decentrale selectie: de onderwijsinstelling heeft een bepaalde procedure waarmee ze zelf bepaalt wie ze toelaat. De termen loting en decentrale selectie worden nu wel door elkaar heen gebruikt, omdat er ook veel mensen zijn die niet weten dat het systeem veranderd is. Ze bedoelen hetzelfde, maar het is niet hetzelfde. Overigens gaan er weer geluiden op om toch weer terug te gaan naar het systeem van loting, maar dat terzijde.

Studiekeuzebegeleiding bij numerus fixus, loting en decentrale selectie

Hoe werkt dat dan, decentrale selectie?

Decentrale selectie zegt het al: het wordt niet meer ergens centraal geregeld wie waar mag studeren. Dat houdt in dat opleidingen zelf kunnen bepalen welke criteria ze hanteren (onder voorwaarden, dat wel). Zo kunnen ze cijfers als uitgangspunt nemen, aangevuld met bijvoorbeeld een motivatiebrief, een toets, of een practicumdag. Het hangt ook af van het soort opleiding. Zo moeten toekomstig artsen bij sommige universiteiten al 40 tot 50 uur studeren voor een bepaalde toets. Of kun je bij een andere opleiding een artikel verwachten met een aantal vragen. Of een soort sollicitatiegesprek, een auditie, noem het maar op.

Vaak stellen opleidingen dusdanige eisen dat ze meteen al het kaf van het koren kunnen scheiden: wie is er wel bereid om hierin te investeren en wie niet? Aan de andere kant kan het voelen als een bepaalde drempel: dat haal ik toch nooit! Maar het zou wel heel jammer zijn als je je daar door laat leiden!

Studiekeuzebegeleiding en numerus fixus studies

Bij studiekeuzebegeleiding leer je jezelf kennen: wat wil ik, waar ben ik goed in, etc. Daarmee weet je dus ook of een studie bij je past. En als dat een numerus fixus studie is, dan kun je vaak met meer vertrouwen de decentrale selectie in. Je hebt er immers heel bewust voor gekozen! De studiekeuzebegeleider is ook altijd bereid om een aanbeveling voor je te schrijven, of je te helpen met je voorbereidingen om ‘jezelf goed te verkopen.’ Ook kies je tijdens het studiekeuzetraject dan een tweede studie; voor als je onverhoopt de selectie niet doorstaat. Dan heb je een goed passend alternatief.

Wil je verzekerd zijn van een studie die bij je past, zonder dat je erachter komt dat je te laat bent omdat er een numerus fixus geldt? Meld je dan op tijd aan voor studiekeuzebegeleiding!