Een beroepsbeeld ontwikkelen kan handig zijn om te bepalen welke studie je moet gaan kiezen. Het gaat erom dat je een idee krijgt wat je later wilt gaan doen. Immers: als je niet weet wat beroepen inhouden, hoe kun je dan weten of dat is waar je terecht wilt komen? En of je de studie die daarbij hoort wel wilt volgen?

Hoe kun je dat doen, een beroepsbeeld vormen?

Om een idee te krijgen wat beroepen inhouden, om op die manier een beroepsbeeld te vormen, hoef je soms niet eens heel veel moeite te doen. Ken je het programma “Undercover Boss” op RTL Z? Het is geen heel spannende tv, het einde is heel voorspelbaar, maar je kunt er best wat aan hebben. (Om tijd te besparen, kun je zelfs het einde vaak wel overslaan.)

In elke aflevering gaat er een of andere hoge pief (CEO, CFO of hoe ze ook maar heten) uit een groot bedrijf undercover de werkvloer op. Hij/zij draait mee op diverse plekken en afdelingen in de hoop daar verbeterpunten uit te halen. Dit geeft vaak best een goede inkijk in wat er daadwerkelijk op een afdeling gebeurt. Waar de mensen daar tegenaan lopen en wat de dagelijkse werkzaamheden nou precies inhouden.

BeroepsbeeldHeel geschikt dus als je niet goed weet wat een bepaalde baan inhoudt. Dit is één van de manieren om je een beroepsbeeld te vormen. Beetje vermaak en toch wat leren. Door een flink aantal afleveringen van een dergelijk programma te kijken, komen er stiekem behoorlijk wat opties voorbij.

Zo zag ik laatst de CEO van een groot vervoersbedrijf zijn maatpak verruilen voor andere kledij. Naast buschauffeur en tramconducteur gaat er zo nog een hele wereld schuil achter vervoersbedrijven. De volgende “niet-standaard-in-je-gedachten-afdelingen” kwamen nog voorbij:

  • Bandenwissel en onderhoud –> 450 bussen: dat zijn heel wat banden- en oliepeil-controles (geef toe, je had geen idee….)
  • Schoonmaak–> de stations moeten wel netjes blijven! Al die trappen, roltrappen, ruiten, wachthokjes; die maken zichzelf niet schoon.
  • Beveiliging–> wat dacht je van zwervers, dronkenlappen en herrieschoppers in de tram? Durf jij ze aan te spreken?

Beroepsbeeld gaat dieper

Om een goede studie te kunnen kiezen moet je dus eigenlijk meer weten van beroepen. Je moet het beroepsbeeld scherp krijgen. Het gaat niet alleen om dozen sjouwen, koffie drinken of bellen.

Behalve naar een tv-programma kijken zijn er natuurlijk meer mogelijkheden om meer te weten te komen. Loop eens ergens een dagje mee. Praat gewoon met mensen over hun beroep en vraag wat hun dagelijkse/wekelijkse bezigheden zijn. De tip is eigenlijk: wees nieuwsgierig, schrijf bij voorbaat niets af (want immers, die CEO moet wel weten wat er allemaal binnen zijn bedrijf gebeurt, ook al poetst hij niet dagelijks de wc’s) en ontdek of er meer is dan je op het eerste oog zou denken. Studiekeuze is dus ook: beroepsbeeld ontwikkelen!

Wil jij begeleiding bij het kiezen van je studie? Vraag dan ook naar de mogelijkheden om extra focus te leggen op dat beroepsbeeld!