invulling tussenjaarOver de invulling van een tussenjaar bestaan wat misverstanden. Steeds meer jongeren kiezen na de middelbare school bewust voor een tussenjaar. In een eerder artikel schreef ik al eens daarover: Gaan studeren of kiezen voor een tussenjaar? Vaak wordt gedacht dat je dan gaat (vrijwilligers)werken in het buitenland. Maar een tussenjaar is meer dan dat.

In dit artikel gaat het meer over de invulling van zo’n tussenjaar. Die vraag wordt mij namelijk regelmatig gesteld: Wat kun je het beste doen met een tussenjaar?

Wat te doen in een tussenjaar

Ik kan je niet vertellen wat het beste is wat je kunt doen in een tussenjaar. Ik geef je wel een aantal suggesties en een voorbeeld hoe iemand zijn jaar leuk en nuttig heeft ingevuld.

Jesper komt van het vwo. Hij had in het eindexamenjaar zoveel aan zijn hoofd dat hij geen zin en tijd had om ook nog met zijn studiekeuze bezig te zijn. Hij koos er daarom al vroeg voor om niet overhaast te werk te gaan en een jaar vrijaf te nemen van studeren.

Na zijn eindexamen ging hij op zoek naar een baan waar hij redelijk veel kon werken, zodat hij een tijdje lekker kon verdienen. Hij ging werken in een winkel waar ze spullen verkochten die met zijn hobby (sporten!) te maken had en waar hij het gevoel had ook van waarde te kunnen zijn. Hij wist er veel van en kon klanten dus goed adviseren.

Ondertussen nam hij zo in september, oktober contact op om zich te laten begeleiden bij zijn studiekeuze. Op die manier had hij niet zo’n haast, maar was hij ruim op tijd om een eerste ronde opendagen en proefstuderen te kunnen bijwonen. Ook zou hij op tijd zijn om zich te kunnen inschrijven voor een eventuele numerusfixus-studie.

Na 5 weken studiekeuzebegeleiding rolde er een artistieke opleiding uit de ‘strijd’, eentje waarvoor hij een selectieprocedure moest doorlopen. Dit was het moment dat hij met zijn werk ging stoppen: na het traject wilde Jesper zich volledig focussen op het opbouwen van een portfolio om mee te kunnen doen met de selectie.

Daarnaast had Jesper nog een aantal hobby’s waar hij zich in het tweede deel van zijn tussenjaar volledig op wilde storten. En een leuke reis stond ook nog op de planning. Hij kwam het jaar wel door!”

rusten in tussenjaar

Studiekeuze-Pauzejaar: Wat kun je zoal doen

  • Ga werken en geld verdienen. Probeer om iets te zoeken waar je ook daadwerkelijk plezier uit haalt, niet te geestdodend, en eventueel al handig om vaardigheden en kennis op te doen voor de toekomst
  • Leef je uit in een hobby, of stort je volledig op iets wat je altijd al wilde doen/uitproberen. Leer een taal, een muziekinstrument bespelen, ga breien, ga je eigen scooter bouwen, whatever.
  • Ga vrijwilligerswerk doen (al dan niet in het buitenland, al dan niet georganiseerd door een gespecialiseerd bureau. Op www.tussenjaarkenniscentrum.nl vind je meer suggesties.)
  • Ontwikkel jezelf op vlakken waarvan je vindt dat je wel wat extra’s kunt gebruiken.
  • Zoek echt goed uit wat je wilt gaan studeren; volg een studiekeuzetraject, ga met mensen praten, regel stages, etc.
  • Volg een (duur of minder duur) traject met anderen, waarin je ook werkt aan gezelligheid, persoonlijke ontwikkeling, etc.
  • Volg een tussenjaar-traject helemaal voor jezelf, waarin je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en waarin ook bepaald wordt wat jij nodig hebt. Geen standaard maar een op maat gemaakt traject. Zie daarvoor ook de informatie op Studiekeuze-pauzetraject.

Geen standaard richtlijn invulling tussenjaar

Omdat niemand hetzelfde is, is er dus ook geen standaard richtlijn voor de invulling van je tussenjaar. Wel zou ik je willen adviseren om in ieder geval iets te gaan doen en dingen als bankhangen en gamen tot een minimum te beperken. Ga ook tijdig beginnen met het maken van je studiekeuze; dan heb je daar alvast de rust van!

Zoek je hulp? Dan help ik je graag bij je studiekeuze, maar ook bij het verder invullen van je Studiekeuze-pauzetraject.