Studeren of een tussenjaar?

De laatste jaren wordt het tussenjaar steeds populairder. Studenten stellen het studeren een jaartje uit, omdat zij eerst hun mogelijkheden goed willen ontdekken. Zeker nu het bijna onvermijdelijk wordt dat je fiks mag investeren in een studie. Een foute studiekeuze doet je studieschuld al gauw met een paar duizend Euro oplopen.

Maar is dat jaar ertussen uit nou goed of niet? Uit onderzoek is gebleken dat het voor studie-uitval helemaal geen kwaad kan dat een student er eerst een jaar tussenuit gaat voordat hij gaat studeren. Universitaire studenten kunnen dan beter gaan reizen, terwijl hbo-ers beter een jaar kunnen gaan werken. De uitvalcijfers zijn nog steeds aanzienlijk, maar er zijn wel redenen te bedenken waarom de percentages voor studenten met een tussenjaar lager liggen.

Voordelen van een tussenjaar:

Ten eerste zijn die studenten een jaar ouder dan zij zouden zijn wanneer zij direct waren gaan studeren. Nou lijkt een jaar niet veel, maar het algemene zelfinzicht van een 16/17-jarige ten opzichte van dat van een 18/19-jarige is een wereld van verschil. Het puberbrein kan in een jaar veel veranderen.

Ten tweede: een jaar werken of reizen en daarmee éigen ervaringen opdoen in plaats van ze voorgeschoteld krijgen op school maakt een aankomend student volwassener.

Tenslotte is het heel goed denkbaar dat er in een tussenjaar meer tijd is om uit te zoeken wat men nou écht wil gaan studeren. Daarmee wordt een meer gefundeerde studiekeuze gemaakt en dat helpt studie-uitval te voorkomen.

Studiekeuzeadvies nodig voor studeren of tussenjaar?

Nadelen van een tussenjaar:

Moet iedereen dan maar gaan reizen of werken? Niet iedere student is een avonturier, dus gaan forceren lijkt me geen goed idee. Reizen moet wel in de aard van het beestje zitten. En werken zou wel wat verder moeten gaan dan een baantje zoeken in de plaatselijke supermarkt. Het werk moet dan wel uitdagend zijn en groei met zich meebrengen. Een jaar werken kan echter ook averechts werken: een jongere kan gewend raken aan geld verdienen. Wanneer hij naast de studie wil werken om een bepaalde levensstijl te onderhouden, kan studie-uitval juist weer op de loer liggen.

Maar wanneer het tussenjaar goed gebruikt wordt, voor het verwerven van persoonlijke ontwikkeling en zelfinzicht, zal de student er zeker baat bij hebben! En een studiekeuzebegeleider inschakelen tijdens dat tussenjaar: dat is natuurlijk helemaal slim. En wil je nog meer weten over een tussenjaar? Kijk dan ook eens op de site van tussenjaarkenniscentrum. Of: