Testen: welke studie het beste bij je pastVan een test voor je studiekeuze verwacht je dat deze antwoord kan geven op de vraag: welke studie past bij mij? Je leest dit nu vast omdat je hier naar op zoek bent gegaan. Echter, zo’n test is meer dan wat vragen invullen en een antwoord krijgen. In dit artikel wil ik je toch een indruk geven van hoe een studiekeuze test jou kan helpen, zonder dat je je er blind op staart. Je moet namelijk wel heel goed beseffen dat het maken van een goede studiekeuze meer is dan een paar muisklikken of het invullen van een supersnel testje tijdens het kijken van je favoriete programma.

Ik leg je eerst 6 vragen voor:

  • Houd jij van met je handen werken, buiten bezig zijn of vooral lekker veel doen in plaats van denken?
  • Vind je het leuk om écht voor mensen te werken, ze te helpen, ze iets te leren, er voor ze te zijn? (En dan heb ik het niet over alleen maar gezellig met je collega’s kletsen)
  • Ga je graag de diepte in bij allerlei zaken, wil je dingen uitzoeken en uitpluizen en weten hoe en waarom iets is zoals het is?
  • Maak je graag mooie dingen, zoals tekeningen, schilderijen of ben je graag bezig met muziek of andere creatieve dingen? Ook sfeer aanbrengen of nieuwe dingetjes uitdokteren horen hier bij.
  • Houd je graag schema’s, planningen of to-do-lijstjes bij en werk je over het algemeen alles wat je moet doen op een nette manier uit?
  • Stap je gemakkelijk op mensen af, vertel je iedereen hoe iets moet of kan en neem je de leiding als er iets moet gebeuren?

Je zult op een aantal vragen “ja” hebben gezegd en op een aantal vragen “nee”. Wat kun je hier dan verder mee?

Een benadering van persoonlijke eigenschappen

Je kunt het best een opleiding en beroep kiezen die overeenkomt met je persoonlijkheid.  Een aantal beschikbare testen baseren zich op hoe jij bent als persoon. Daarbij komen dan vragen naar voren zoals hierboven.

De vragen waarop je “ja” hebt geantwoord, geven een beeld van jouw persoonlijkheid. Dan is het slim, handig of verstandig om die persoonlijke eigenschappen iets verder uit te diepen. Je gaat dan op zoek naar beroepen waar je je persoonlijkheidstype goed kunt inzetten.

Welke studie past er dan bij mij?

Als je liever doet / bezig bent dan alleen maar denken, dan ga je aan de slag met iets waar je dat bezig zijn kunt inzetten. Dan word je boer in plaats van graan-veredelaar. Andersom geldt zoiets ook. Een denker? Dan moet je vooral onderzoekende studies en beroepen overwegen! Als je mensen echt wilt helpen, dan ga je niet alleen in een achterkamertje naar een computerscherm staren. Of als je brein alle kanten uitwaaiert, omdat je constant nieuwe invallen hebt, dan moet je niet gaan werken in een omgeving waar alles volgens regeltjes en voorschriften werkt.

Een goede test moet dit soort dingen dus weergeven. Die moet jouw persoonlijkheid als uitslag hebben: daar moet je jezelf in kunnen herkennen! En de bijbehorende studiesuggesties moeten een match zijn met jouw persoonlijkheid. Ik kan me voorstellen dat je eerst graag nog wat meer wilt weten over hoe de tests voor het kiezen van je studie werken en hoe waardevol ze voor jou kunnen zijn.