Juiste studiekeuze maken (deel 1): een heel proces

Als je op zoek bent naar een opleiding dan ontkom je er niet aan: je moet over van alles en nog wat nadenken. Welke studie dan? Welke baan of welke richting past er dan bij mij? Veel jongeren hebben het liefst een pasklaar antwoord, binnen nu en no-time opgelost, maar helaas, zo werkt niet. De juiste studiekeuze maken is een proces. Soms duurt het wat langer, soms kan het vrij vlot.

Waar beginnen?

Omdat het hele studiekeuze-proces toch een heel gedoe is, en er geen begin of zelfs soms geen eind aan lijkt te zitten is de logische vraag: waar kan ik dan toch beginnen? In een tiental blogs wil ik je laten zien hoe je zelf met je studiekeuze aan de slag kunt.

Hoe de juiste studiekeuze maken (deel 1)

Dat kun je natuurlijk alleen doen, maar je kunt daarbij de hulp inroepen van mensen die je goed kennen, zoals je familie of je vrienden. Maar ook op school zijn de leraren, je mentor of de decaan ongetwijfeld bereid om met je mee te denken. Tot slot wil het ook wel eens helpen als je je ‘gewoon’ laat begeleiden door een studiekeuzecoach. Dat is een professional die weet welke vragen je moet stellen, welke studies er allemaal zijn, waar je die opleiding kunt volgen, etc.

De blogs die ik je hier voorschotel, zijn gebaseerd op datgene wat je in het traject van studiekeuzebegeleiding bij Richting-Wijzer Advies kunt verwachten.

Maar laten we bij het begin beginnen.

Stap 1: Over jezelf nadenken!!

De meest logische, en wat mij betreft ook de belangrijkste, eerste stap is: over jezelf nadenken. Als je niet weet hoe jij in elkaar steekt, dan kun je niet beoordelen of een studie bij je past. Je moet nadenken over een aantal dingen van jezelf die bepalen of de inhoud van datgene wat je gaat leren bij jou als persoon past. Of dat wat je later zult gaan doen. Daar horen zaken bij als:

  • vaardigheden: wat kan ik nou eigenlijk goed,
  • interesses: wat vind ik leuk om te doen,
  • drijfveren: wat is belangrijk voor mij en
  • persoonlijkheid: hoe gedraag ik mij nou eigenlijk en hoe zit ik als persoon in elkaar?

Daarom gaan we daar in de volgende blog eerst dieper op in, voordat we daadwerkelijk de volgende stap gaan zetten.

Ga nu verder met jezelf beter te leren kennen met juiste studiekeuze maken – deel 2 of klik op onderstaande button als je graag wilt dat ik je help bij jouw studiekeuzeproces.