Juiste studiekeuze maken (deel 2): goed in…
Dit is deel 2 van het blog waarin je in stappen uitgelegd krijgt hoe je het proces van studiekeuze maken aan kunt pakken. In deze blogpost ligt de nadruk op je vaardigheden: de dingen die je goed kunt.
Waar ben ik goed in?
We gaan stap 1 “nadenken over jezelf” beginnen bij de vraag: Waar ben ik nou goed in? Makkelijk toch? Of toch best wel een lastige vraag? Veel jongeren blijven daarbij hangen in wat ze goed kunnen op school qua vakken of wat ze hobbymatig goed kunnen (zoals voetballen of zingen). Maar er zijn natuurlijk veel meer dingen die iemand goed kan, zonder dat je je er bewust van bent. Zo is er vaak altijd wel iemand binnen een vriendengroepje die de boel regelt als er plannen zijn om op stap te gaan. Ben jij diegene? Of er is altijd wel iemand die graag de voorkant van een verslag tip-top in orde maakt. Ben jij dat? Denk dus gewoon eens iets verder door.
Hoe goed is goed?
Een tweede lastige punt van ergens goed in zijn is ook: hoe goed is goed nou eigenlijk? Je vindt jezelf misschien niet iets bijzonders kunnen, omdat het voor jou als iets normaals voelt. Zo van: ‘och dat doe je toch gewoon?’
Vergelijk jezelf dan maar eens met anderen. Of vraag eens rond of men ook vindt dat dat normaal is, of dat je dat stiekem nou net iets beter kunt dan een ander. Misschien is er wel iets waarvan je achteraf denkt: nou dat had ik beter zelf kunnen doen, dan was het beter/anders/mooier geworden. Dan is dat vast iets wat je kunt scharen onder: ergens goed in zijn.
Waarom deze vraag?
Als je antwoord kunt geven op datgene waar je goed in bent, heb je een stukje van je eigen vaardigheden te pakken. Die kun je uitbouwen tot iets moois en erin uitblinken. Een studie en een werkplek zoeken waar je die vaardigheden kunt toepassen zou fijn zijn. Vaak is het ook nog eens zo, dat wat je goed kunt, dat je dat ook leuk vindt. Dan heb je het helemaal goed voor elkaar.
Maar let op!
Ga niet enkel en alleen iets doen omdat je het goed kunt, en kies dan niet meteen de makkelijke weg. Maak altijd een combinatie met de andere aspecten die we hierna nog aan bod laten komen. Dus niet na deze vraag al stoppen met het proces en ga door met de volgende delen van het blog.
Ga verder met het volgende deel waarin je erachter komt wat jij belangrijk vindt! Is een beetje hulp prettiger voor jou, klik dan op onderstaande button.