Wat is een tussenjaar?

Het tussenjaar is een opkomend fenomeen dat steeds vaker wordt gebruikt als alternatief voor en door jongeren die geen studiekeuze kunnen maken. Wat is dat verschijnsel en houdt dat daadwerkelijk in dat je niet hoeft te kiezen?

Een tussenjaar is een break, een pauze die vooral jongeren inlassen na het halen van een diploma op havo of vwo. Bij vmbo-leerlingen komt het minder voor, omdat zij onder de leerplichtwet vallen. Jongeren die een havo- of vwo-diploma hebben behaald, bezitten een zogenaamde startkwalificatie en mogen ook gaan werken als zij geen zin hebben om verder te studeren. Ze kunnen ook gaan reizen, lanterfanten of vrijwilligerswerk gaan doen. Een taal leren, een poosje voor hun grootmoeder zorgen, kluizenaar worden, noem het maar op. Als we het hebben over keuzestress dan kan een tussenjaar je ook flink wat kopzorgen bezorgen.

Ga voor studiekeuzeadvies in je tussenjaarEen tussenjaar inlassen om maar weg te zijn van het dilemma van een studie kiezen, dat lukt dus niet altijd, omdat er altijd andere keuzes voor in de plaats komen.tussenjaar of studiekeuze

Wat te doen in een tussenjaar (je studiekeuze regelen!)

Je zag hierboven al een aantal opties die jongeren hebben om dat tussenjaar in te vullen. Het is belangrijk dat je een concreet plan maakt hoe je dat jaar kunt doorbrengen. Je loopt anders het gevaar dat je maar wat doet en dat de tijd voorbij vliegt zonder dat je daadwerkelijk het gevoel krijgt dat je er ook iets aan hebt. Tenzij je dat gevoel gewoon wilt, dat kan natuurlijk ook. De optie lanterfanten staat er niet voor niets bij 😉

Als je het tussenjaar gebruikt om je studiekeuze voor je uit te schuiven, dan is het nog steeds heel raadzaam om niet als een struisvogel je hoofd in het zand te steken. Besef dat het Eureka-moment niet zomaar uit de lucht komt vallen (Ja! Daar is de inval, ik ga nu … studeren) en dat je eigenlijk nog steeds hetzelfde moet doen als tijdens de havo/vwo. Dat is: ontdekken welke opleiding bij je past. Ook voor een tussenjaar geldt: op tijd beginnen!

Waarom? Omdat je dan tijd kunt inruimen in dat jaar om open dagen te bezoeken, je te verdiepen in jezelf en in opleidingen. Om meeloopdagen te volgen of eventueel audities of selecties te doorlopen. Dan kom je er ook niet achter – terwijl je met je billen op een wit zandstrand zit – dat je te laat bent met inschrijven. Redenen genoeg om te plannen dus. Een studiekeuzetraject aan het begin van dat tussenjaar is bijzonder raadzaam. Het geeft je ook ruimte in je hoofd omdat je nu wel weet wat je het jaar erop wilt gaan studeren. Dan kun je vol gas alle andere plannen gaan uitvoeren die nog op je bucket list staan: sky-diven, gitaar leren spelen, 10 nieuwe vrienden maken, miljonair worden…..