De vraag die ik heel vaak krijg, gaat over al dan niet stoppen met je studie. Moet ik dat doen? Waarom wel, waarom niet? In een eerder blog las je al dat stoppen met je studie best wel wat emoties met zich mee kan brengen. Als je eenmaal hebt gezegd: Ja, ik stop! wordt het tijd om ook aan enkele praktische kanten van het stoppen aandacht te besteden.
De financiële kant
Wanneer je stopt met je studie ligt het aan het moment in het jaar of je er financieel nog een beetje goed vanaf kunt komen. Stop je namelijk voor 1 februari met je hbo- of wo-opleiding dan is vaak het volgende aan de orde:
- Je hoeft je studiebeurs niet terug te betalen. De lening uiteraard wel!!
- Het deel van het collegegeld dat na 1 februari verschuldigd is, hoef je vaak niet te betalen.
- Je kaart voor het openbaar vervoer hoef je ook niet terug te betalen.
Na 1 februari stoppen met je studie? Dan betaal je volledig collegegeld. Ook moet je je lening en je reisproduct stopzetten, want je hebt er geen recht op. Wanneer je weer begint aan een volgende opleiding vraag je het opnieuw aan. Financieel gezien moet je dus het juiste moment kiezen om te stoppen.
Een nieuwe opleiding zoeken
Als je bent gestopt en je wilt toch aan een nieuwe opleiding beginnen, houd dan rekening met de inschrijfdeadlines: 15 januari voor een numerus fixus studie (hbo/uni), 1 april (mbo) en 1 mei (reguliere hbo/wo). Op tijd aanmelden is erg belangrijk! Ben je nog ingeschreven op een opleiding en stop je pas later dan 1 mei, dan geldt uiteraard die deadline niet.
Jezelf ontdekken na stoppen met je studie
Je bent gestopt om een bepaalde reden. Wellicht kun je daar wat van leren. Waar lag het aan, dat je niet verder wilt mee deze studie? Pas jij niet bij de opleiding? Past de opleiding niet bij jou? Valt de inhoud tegen? Is het te moeilijk? Of heb je misschien onderschat wat studeren inhoudt en heb je niet de energie erin gestopt die je er wel aan had moeten besteden?
Als je weet waar de bottleneck zit, kun je voor een volgende studie voorkomen dat je in dezelfde valkuil stapt. Vaak merk ik, echter, dat studenten die gestopt zijn niet goed weten wat er dan wél bij ze past. Het beste studiekeuzeadvies dat ik kan geven voor stoppen met je studie is dat je gewoon bij nul weer gaat beginnen. Oriënteer je weer op de opleidingenmarkt zoals je zou doen als je de eerste keer gaat kiezen. Dus je gaat op zoek naar de vragen die bij studiekeuze zo belangrijk zijn: Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Dit kun je dan toepassen op de opleiding die voor jou het meest geschikt is.
Op deze website vind je talloze tips hoe je die zoektocht aan kunt pakken. En als je er dan toch niet uitkomt, dan is studiekeuzeadvies misschien wel iets voor jou.