Studiekeuze embedded systems engineeringStel, je bent een jaar of 14/15 en op zo’n verjaardag-zitfeestje vertelt een oom dat tegenwoordig de perfecte studiekeuze Embedded Systems Engineering is. HUH? WATTE? Je bent 15, je hebt het net een beetje voor elkaar op school, je skateboard is onder controle, je haar zit leuk, je ouders zitten niet meer elke dag in je nek qua huiswerk en dan dit? Opeens uit het niets begint men over je studiekeuze?

Voorlichtingsavond studiekeuze

Ook op school beginnen ze spontaan: is er zo’n voorlichtingsavond over je profielkeuze waar je verplicht naar toe MOET. Over welke richting je moet kiezen qua profiel en vakkenpakken, omdat je het ‘aan het eind van het jaar toch écht moet weten’. Dus je gaat maar braaf en dan staan er daar een aantal mensen iets te vertellen over hun beroep. Een moeder die schoonheidsspecialiste is (never nooit niet dat je dat gaat doen), een vader die de importpapieren in de haven verwerkt (saai!), en zo’n gast die Embedded Systems Engineer is. Watte? Leuk hoor dat hij alle ins en outs vertelt over hoe hij al een major breakthrough heeft gerealiseerd op het gebied van software verification. Hoe moet je ooit met dit soort ooms of vertel-avondjes je profiel- of studiekeuze maken?

Ontdekkingstocht studiekeuze

Sprongetje vooruit – 2 à 3 jaar verder. Je hebt je profielkeuze gemaakt, vakkenpakketje gekozen, examenjaar. Tijd om echt een studie kiezen. Je bent wel ietsje ouder, hopelijk ietsje wijzer, maar nog steeds zonder sjoege van wat een projectleider, beleidsmedewerker, embedded systems engineer nou precies doet. Dus wat doe je? Ga je voor de makkelijke weg? Kies je iets wat je kent, wat goed klinkt of ga je die ‘extra mile’ zoals dat zo mooi heet? Ga je op ontdekkingstocht en probeer je uit te zoeken wat die embedded systems engineer nou eigenlijk doet? Want daar komt het toch op neer: je studiekeuze is een ontdekkingstocht van wat er bij jou past. Maar ook wat een beroep precies inhoudt en of je dat leuk vindt.

Moraal van het verhaal

Al jong moet jij verschillende keuzes maken in je schoolloopbaan. Een profiel, een vakkenpakket en ietsje later een definitieve keuze. Hoe komt je er nou achter wat je wilt? Door op 14/15 jarige leeftijd toch nieuwsgierig te zijn, een beetje wakker en bij de tijd. Als iemand roept: dit of dat is een leuk beroep, of dit is tegenwoordig de beste keuze, dan kun je wellicht best eens een gesprek gaan voeren over die keuze. Want hoezo dan? En wat doe je dan? En waar en wanneer en waarom? Sta open voor wat er op je pad komt. Misschien is het wat veel gevraagd als de skatebaan je roept, of Netflix, of je vrienden. Toch maakt een beetje sjoege krijgen van de wereld je leven qua kiezen wel wat makkelijker.

Studiekeuze Embedded Systems

Embedde systems engineeringOverigens: een Embedded Systems Engineer ontwerpt, test en implementeert software en hardware in een computersysteem dat er niet als computersysteem uitziet. Denk bv aan auto’s, ziekenhuisapparatuur, lopende-banden, maar ook broodroosters, vaatwassers, etc. En zou het niet handig zijn als zoiets ook in je skateboard zou zitten?

Als studiekeuze Embedded Systems Engineering? Iets voor jou?? Of toch liever een andere studie? Benieuwd wat advies m.b.t. je studiekeuze je kan brengen?