Studiekeuzeadvies kan je helpen om je motivatie te verhogen. Het volgende zal je vast niet onbekend voorkomen. Geen zin in school. Geen zin in huiswerk, niet in je leraren en ook geen puf voor je proefwerken. Allemaal vanwege die ene grote vraag: Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?

Het is een bekend verschijnsel en je bent daarin echt niet de enige. Lees maar eens het verhaal van Jeroen (die niet echt zo heet, maar zijn verhaal mocht ik wel vertellen).

Studiekeuzeadvies verhoogt je motivatie

Ik zit in havo 5 en sta er echt beroerd voor. Teveel tekorten om nog echt bij de leraren het vertrouwen te hebben dat ik het ga redden.  Mijn mentor geeft me het advies dat ik naar het mbo moet afstromen, dat zou beter voor me zijn. Dan zou ik tenminste nog een diploma kunnen halen. Maar dat wil ik helemaal niet; ik zou ten eerste al niet weten welke opleiding ik dan moet kiezen. Ten tweede weet ik best van mezelf dat ik havo aankan, als ik maar wist waar ik het voor deed. Kun jij me studiekeuzeadvies geven, zodat ik mijn motivatie terug krijg?”

Studiekeuzeadvies helpt je gemotiveerd te zijn

Jeroen en ik gingen samen op zoek naar een passende studiekeuze. Omdat hij nergens gemotiveerd voor was, had hij voorheen ook niet de zin gevonden om zich in opleidingen in te verdiepen. Laat staan open dagen te bezoeken, of zoiets. Doordat hij bij mij aan tafel zat, ging het deels automatisch. Met de juiste vragen en de juiste aanpak vonden we een opleiding waar hij echt blij van werd (Game Technologies).

Ik wist helemaal niet dat er iets zoiets leuks bestond. Dit zie ik echt zitten, hier wil ik het liefst zo snel mogelijk aan beginnen en dat betekent dus dat ik dit jaar gewoon mijn havo-diploma moet halen. Ik zie nu echt iets van een toekomst.”

Motivatie leidt tot succes

Een paar maanden later belde de moeder van Jeroen mij om terug te koppelen hoe het was gegaan. Hij had opeens het licht gezien en blokte zich een slag in de rondte om zijn tekorten weg te werken. Na het centraal eindexamen bleek Jeroen nog 0,1 punt te weinig te hebben om geslaagd te zijn. Niet zo heel raar, gezien al zijn tekorten, maar een tiende wegwerken tijdens de herkansingsronde was geen onmogelijke opgave. En zo gezegd zo gedaan. Ondanks alle perikelen, de vooroordelen van zijn docenten en zijn omgeving had Jeroen niet opgegeven. Zijn stip aan de horizon was duidelijk, deze opleiding was waar hij voor wilde gaan.

Dit maakt duidelijk dat studiekeuzeadvies meer is dan alleen maar het vinden van een passende studie. Het kan ook helpen om motivatie te verhogen, richting te geven, maar het geeft ook meer inzicht in jezelf. Driedubbele winst dus!