Studiestress verminderen, kan dat? Ja, zelfs al voor je gaat studeren! Studiekeuzeadvies en studiestress hebben namelijk heel veel met elkaar gemeen en ze werken versterkend. Als je een goede studiekeuze maakt, heb je als het goed is een behoorlijk intensief pad doorlopen. Op dat pad heb je je van alles afgevraagd, heb je dingen onderzocht en daar is een keuze uitgekomen. Als die keuze goed gefundeerd is gemaakt, heb je grotere kans om je studie succesvol door te komen en heb je dus minder studiestress.

Studiekeuzeadvies om studiestress te verminderen

Hoe zit dat dan precies?

Tijdens het studiekeuzeproces heb je als het goed is een aantal zaken flink uitgeplozen. Zo heb je gekeken naar jezelf: waar ben ik nou heel goed in? En met een beetje geluk weet je ook waar je minder goed in bent. Dan weet je bijvoorbeeld ook van jezelf of je sterk bent in studeren of dat je daar veel werk voor moet verzetten. De een heeft

nou eenmaal een iets beter geheugen dan de ander. Of de een kan net iets beter mooie verslagen schrijven dan zijn buurman. Ook presenteren, communiceren, doorvragen en al dat soort factoren heb je a) nodig om je studie te bepalen en b) om je studie goed te uitvoeren.

Ook heb je goed gekeken naar inhoud en motivatie tijdens het maken van een passende studiekeuze. Als je je niet hebt afgevraagd waarom je nou precies wilt studeren en wat je wilt bereiken met je leven ga je ergens blind aan beginnen. En als dan de inhoud of opzet van de studie wat tegenvalt, dan kun je al snel je motivatie verliezen. En dat kan dan weer leiden tot studiestress.

Studiestress verminderen

Tijdens je studie kan er veel op je pad kan komen waar je zelf geen invloed op hebt. Denk aan opeens last hebben van een lockdown, persoonlijke omstandigheden die je in je ergste dromen niet had kunnen bevroeden, of zieke docenten. Maar toch kun je wel bij voorbaat al je stresslevels overzien. Ken je jezelf een beetje? Weet je of je een stresskip bent? Zit je eigenlijk te vaak achter je playstation, sta je te vaak in de kroeg, kijk je net iets teveel Youtube filmpjes? Dit zijn allemaal vragen die eerlijke antwoorden vereisen. Die reflectie moet je al tijdens het studiekeuzetraject uitvoeren, zodat je kunt anticiperen op je studiegedrag. Daarmee kun je vooraf al een strategisch plan opstellen, hoe je je studie kunt aanpakken of welk gedrag je zou moeten aanleren of afleren. En denk je nu bij jezelf: Oei, dat vind ik best lastig om voor mezelf te bepalen?  Dan is studiekeuzeadvies, of studiekeuzebegeleiding misschien wel een manier voor jou om je te helpen deze reflectie uit te voeren.