Dé tip van de dag: stel vragen tijdens de open dag. Als je serieus bezig bent met het maken van je studiekeuze, komt er ergens een moment dat je een open dag gaat bezoeken. Liefst meerdere, van verschillende scholen, om goed te kunnen vergelijken en te wennen aan het idee dat je straks daadwerkelijk gaat studeren. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn veel van die open dagen massaal en druk. Hoe haal je nu meer uit die open dag?

Naast een algemene voorlichting is er voldoende gelegenheid om rond te kijken en in gesprek te gaan met docenten en studenten van een bepaalde opleiding. Door de juiste vragen te stellen kom jij heel veel te weten en kun jij beter bepalen of een studie ook echt bij jou past. Welke vragen kun je dan stellen?

Studiekeuzeadvies zodat je weet welke vragen je op de open dag moet stellen

Open dag – vragen over de inhoud

Het allerbelangrijkste is dat jij straks weet wat je precies gaat doen tijdens een studie. Dat is ook de grootste succesfactor: klopt jouw verwachting van wat je gaat leren met wat er straks echt aan lessen worden gegeven? Hoe beter je weet wat je te wachten staat, hoe groter de kans dat jij die opleiding ook echt gaat halen. Een aantal voorbeelden van vragen over de inhoud:

  • Welke vakken ga ik volgen?
  • Wat voor soort projecten ga ik uitvoeren?
  • Hoe zit het met het vak …. (vul in): krijg je dat veel, weinig, elk jaar opnieuw?
  • Wat houdt vak … precies in? Wat leer je dan?
  • Hebben jullie boeken / werkboeken / projectboeken die ik kan inzien?

Vragen op organisatorisch vlak

Een ander belangrijk punt is hoe de opleiding georganiseerd is. Moet je veel zelf doen, heb je veel lessen, hoe zitten de toetsen in elkaar? Dit zijn allemaal zaken die ook jouw studiesucces kunnen bepalen. Als jij iemand bent die graag veel contacturen heeft, dan moet je natuurlijk niet met een studie gaan starten waar je bijna geen docent of medestudent gaat ontmoeten. Wil je veel projecten draaien en veel samenwerken? Ga dan niet aan een opleiding studeren waar je alles in je uppie moet doen. Zorg dus dat je ook dit soort vragen beantwoord krijgt.

Vragen over persoonlijke eigenschappen

Een laatste categorie gaat over de personen die op een opleiding rondlopen. Wat voor types zijn dat? En pas jij daar een beetje tussen? Match jij een beetje als persoon met wat er van je verwacht wordt? Je kunt je voorstellen dat bij een ondernemende opleiding er veel extraverte types zullen zijn. Als jij dan een heel stil en introvert persoon bent, dan moet je daar rekening mee houden. Je hoeft het niet te laten, maar wees voorbereid! Vragen kunnen ook gaan over: Hoe creatief moet je zijn, hoe handig moet je zijn, hoe netjes, hoe gestructureerd, hoe analytisch, noem het maar op. Ook de man/vrouw verhouding kan belangrijk zijn. Is het een meidenstudie of juist meer een mannenopleiding en wat vind je daar van?

Uiteraard zijn er nog veel meer vragen te stellen en te bedenken. Alles wat jij maar wilt weten, kun je vragen. Waar is de kantine? Hoe vaak rijdt de bus? Waar zit het media-centrum? Vraag het! Haal gewoon alles uit die open dag om een goed beeld te krijgen en om een studiekeuze gefundeerd te kunnen maken. Meer lezen over open dagen? Dat kan hier of: