Wat is studiekeuzeadvies?

Wanneer je zelf niet goed uit je studiekeuze komt, kun je je laten adviseren of begeleiden. Dat kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Je kunt te rade gaan bij je directe omgeving: je ouders, je vrienden, familie, kennissen, teamgenoten van de sportvereniging, etc. Iedereen heeft er wel een mening over, maar lang niet iedereen weet ook waar hij op moet letten of welke opleidingen er allemaal zijn.

Op school kun je ook begeleiding vragen, bijvoorbeeld aan je mentor, of de decaan. Die weten veel beter waar ze het over hebben dan je tante die zich overal tegenaan bemoeit (tenzij je tante studiekeuzeadviseur is natuurlijk 😉 ??). Toch is de tijd die een mentor of decaan aan een leerling kan besteden niet heel lang. Zo af en toe laten zij zich dan toch verleiden tot woorden als: “Daar liggen de folders, zoek er maar een paar uit en dan hebben we het er de volgende keer over.” Daar kom je natuurlijk niet veel verder mee.

Maar bij wie haal je dan je studiekeuzeadvies?

Er bestaan inmiddels veel bureaus, grote en kleinere, die zich toeleggen op studiekeuzeadvies. De grootte van zo’n bureau zegt niets over de kwaliteit of hoe ze te werk gaan. Je hebt verschillende vormen en mogelijkheden en het is heel persoonlijk waar je naar op zoek bent.

Zo kun je op veel plekken een studiekeuzetest invullen en krijg je op basis daarvan een adviesgesprek met de uitkomst van die test. Het is soms mogelijk dat je, voordat je die test maakt, eerst nog een intakegesprek krijgt. In dat geval is het ook echt een advies: op basis van wat jij invult, word je geadviseerd dit of dat te gaan studeren.

Andere bureaus leggen zich wat meer toe op begeleiding: dan bestaat een studiekeuzetraject uit meer dan 1 sessie en gaat het vooral om individuele gesprekken. Daarbij leer je jezelf wat beter kennen en maak je uiteindelijk een studiekeuze op basis van wat je over jezelf geleerd hebt. Het werk dat je daarbij verricht is meer interactief en er wordt ook vaak wat meer input van jezelf gevraagd. De trajecten duren dan langer en zijn intensiever. Maar ze zijn over het algemeen ook veel persoonlijker.

Wat heeft een goede studiekeuzeadviseur in huis?

Waar je ook voor kiest, of wie je er ook bij betrekt, zorg in ieder geval dat diegene kennis heeft van minimaal 1 of 2 van de volgende aspecten:

  • Wat heeft een goede studiekeuzeadviseur in huis? Kennis van instrumenten en middelen om de persoonlijke eigenschappen van jou boven tafel te krijgen. Vind antwoord op: wie ben jij, waar ben je goed in, waar liggen je interesses en dergelijke vragen.
  • Kennis van opleidingen: ik hoef je vast niet te vertellen hoeveel mogelijkheden en opties we in ons land hebben qua studies. Wanneer iemand daar kennis van heeft, hoef jij geen ‘fear of missing out’ te krijgen: de opleiding die voor jou geschikt is, komt dan vanzelf wel boven tafel.
  • Wetenschap van het feit dat het tienerbrein toch nog net weer wat anders werkt dan dat van volwassenen. Dat je keuzes dus ook iets anders tot stand komen. Dat er begrip is voor je situatie, zonder oordeel en vooroordeel.

Bij jezelf nagaan wat jij nodig hebt is in ieder geval de eerste stap in je zoektocht naar goed studiekeuzeadvies. Waar voel jij je prettig bij? En bij wie? Vraag ook gewoon naar een kennismakingsgesprek om te bepalen of de klik er is! Het gaat tenslotte om jouw toekomst!