Hulp nodig bij het maken van je studiekeuze i.v.m. de deadline van de selectie van je studie?Deadline Selectie studies

Het kan zijn dat je als havo 4 of vwo 5 leerling denkt dat je tijd genoeg hebt om je studiekeuze te maken, omdat je toch pas over meer dan een jaar gaat studeren. Toch moet je je er eigenlijk al in dit schooljaar mee bezighouden. De reden: de deadline voor selectiestudies. Oftewel opleidingen waarvoor er selectie geldt, daar moet je op tijd bij zijn.

Het Ministerie van Onderwijs geeft hierover officieel aan:

“Vanaf 2017 is er één landelijke aanmelddeadline voor opleidingen met een numerus fixus op 15 januari. Dit is ook de aanmelddeadline voor opleidingen waarvoor aanvullende eisen gelden.”

Vertaald voor de jongere: vóór 15 januari moet je weten wat je wilt studeren. Je kunt namelijk uitkomen bij een studie met numerus fixus (een beperkt aantal plaatsen) of met selectie-eisen. Daarvoor geldt dat je je voor die datum moet hebben aangemeld. Kom je er pas later achter, dan vis je simpelweg achter het net en moet je op zoek naar een leuke tweede keus.

Eisen selectie

Ook gelden er eisen hoe de opleidingen mogen selecteren:

“De decentrale selectie bestaat uit een combinatie van ten minste twee inhoudelijke criteria, bijvoorbeeld één of meer criteria die betrekking hebben op cognitieve eigenschappen en één of meer criteria die betrekking hebben op non-cognitieve eigenschappen.”

Oftewel, het gaat naast je cijfers vaak ook om andere dingen waarop ze selecteren. En die criteria moet je van tevoren vast opzoeken, zodat je je goed kunt voorbereiden op de selectie.  En wat je cijfers betreft: soms tellen de cijfers van 4 havo of 5 vwo al mee, dus is het toch best handig dat je dat nu al weet: kun je net wat harder je best doen.

Twee selectie studies

Je mag je nu voor 2 selectiestudies aanmelden, dat was er altijd maar eentje.  Behalve studies die gaan over geneeskunde. Officieel:

Eindexamenstudenten melden zich via Studielink aan voor maximaal twee opleidingen met een numerus fixus, met uitzondering van de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde. Voor deze opleidingen mag een eindexamenstudent zich jaarlijks maar bij één opleiding aanmelden. Een aspirant-student kan zich in een bepaald jaar dus niet inschrijven voor twee verschillende geneeskundeopleidingen. Wel kan een aspirant-student zich aanmelden voor geneeskunde en een andere numerus-fixus-opleiding, of voor geneeskunde en voor een opleiding zonder numerus fixus. “

De algemene conclusie is dus: niet uitstellen die studiekeuze! En zeker niet wachten tot het allerlaatste moment.