Juiste studiekeuze maken (deel 4): jij als persoon

Dit is deel 4 van het blog waarin je in stappen uitgelegd krijgt hoe je het studiekeuzeproces aan kunt pakken. Stap 4 gaat over jou, je persoonlijkheid, wie ben jij als persoon.

Jij als persoon

Eigenlijk gaat dit onderdeel in het proces van studiekeuze kort gezegd over jou, hoe en wie ben JIJ.

Overal waar je gaat, neem je jezelf mee. Vaak gedraag je je op verschillende plekken ongeveer hetzelfde. Hoewel het natuurlijk soms wel heel erg van je omgeving af kan hangen en met wie je bent, ben je vaak dezelfde persoon. Dat is dus iets wat je moet onderzoeken. Eén van de lastigste vragen die je kunt krijgen is: wie ben jij? Oftewel, hoe zit jij in elkaar? En dat valt niet mee. Maar je kunt wel eens kijken of je een paar goede eigenschappen van jezelf kunt benoemen. En wellicht ook een paar minder goede. Of hoe je je gedraagt in gezelschap, of ben je liever iemand die wat meer alleen is?

De juiste studiekeuze, hoe maak je die (deel 4)

Een voorbeeld

Een voorbeeld om duidelijk te maken hoe die eigenschappen van je persoon nou samenhangen met je studiekeuze:

Karel vindt zichzelf enorm sociaal, een gezelschapsmens. Kijkt graag samen met zijn familie TV en doet spelletjes. Dus hij gaat op zoek naar een leuke bijbaan in de horeca: in de bediening op een zonnig terras. Daar blijkt al gauw dat hij het erg lastig vindt om mensen aan te spreken en in te gaan op wat ze hem vragen. Hij durft geen grapjes terug te maken en voelt zich erg ongemakkelijk. Het duurt niet lang of Karel zegt toch zijn bijbaantje maar weer op. Misschien was hij toch niet zo sociaal als hij dacht?

Na wat nadenken en reflecteren beseft Karel dat hij vooral in het gezelschap van zijn eigen familie zich prettig voelt, maar dat hij op andere plekken last heeft om zijn draai te vinden. Eigenlijk is hij best verlegen. Hij beseft dat hij te snel heeft bedacht dat hij ook in een andere omgeving van gezelligheid houdt. Karel komt dus eigenlijk niet goed tot zijn recht in een baantje waar hij snel en vrolijk op anderen moet reageren.

Als je op die manier naar jezelf kunt kijken, ben je al weer flink wijzer geworden. Tijd om de volgende stap te zetten naar deel 5: jouw interesses. En als je het lastig vindt om dat te doen: vraag dan eens rond bij je vrienden en familie. Hoe zien zij jou?