Juiste studiekeuze maken (deel 9): belangrijke randvoorwaarden

Je bent er nu bijna, nog even doorzetten! Er zijn nog maar een paar dingen waar je over na moet denken. Je hebt nu je studiekeuze toch echt bijna bepaald. Maar het gaat ook nog om een paar andere factoren die je in de ‘mixer’ moet gooien om de juiste studiekeuze te maken. Je kunt ze randvoorwaarden noemen, maar voor sommigen zijn ook deze aspecten enorm belangrijk.

Bepaal je belemmeringen of randvoorwaarden

Wat zijn dan die factoren die je ook kunt meewegen in je studiekeuze?

  1.    Je motivatie
  2.    Je omgeving
  3.    Waar ga je studeren

Motivatie

Als het goed is, dan studeer je vooral voor jezelf, en niet voor iemand anders. Bij de stap waarin je nagaat wat voor jou belangrijk is, kwam dat al naar voren. Wat vind jij belangrijk en waarom studeer jij? Is dat om dat het van je verwacht wordt of omdat je zelf nog vooruit wilt? Moet je misschien wel Hoe de juiste studiekeuze maken (deel 9)omdat je nog leerplichtig bent? Allemaal zaken die bepalen of je je studie met succes kunt afronden. Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk dat je het a) voor jezelf doet en b) de inhoud interessant vindt.

Omgeving

Dan is het ook nog goed, om eens te kijken wat er allemaal aan afleiding op je af kan komen. Ben je druk bezig met van alles en nog wat en moet studeren er maar een beetje bij? Dan moet je dat wel goed beseffen! Netflixen, gamen, sporten, vrienden, noem maar op: allemaal werken ze mee (of als je pech hebt: tegen). Voer eens een inventarisatie uit van alle dingen die je kunnen afleiden. Daarnaast kun je ook eens nagaan wie of wat je juist kan stimuleren om goed te gaan studeren. Helpt het juist wel of niet als je moeder wat achter je broek aan zit? Samen studeren met een vriend of vriendin kan ook helpen om succesvol te zijn.

Locatie

En tenslotte is de vraag of je al dan niet op kamers wilt misschien wel een cruciale factor in je studiekeuze. Niet iedere studie wordt aangeboden op de school ‘om de hoek’. Het kan zijn dat je juist op kamers wilt, of liever helemaal niet. Allemaal zaken die bepalen of je vol gaat voor die ene opleiding of juist een variant moet zoeken die meer bij je past.

Bij locatie kan ook nog een andere vraag aan bod komen: namelijk welke school moet het worden? Bij sommige opleidingen kun je gewoonweg uit verschillende scholen kiezen. Ga dan na welke school je het best ligt. Het kan bijvoorbeeld een verschil zijn of het een grote of kleine school is, of een modern gebouw of een klassiek gebouw. Je prettig voelen in een omgeving is ook belangrijk!

Als je deze elementen ook goed hebt doorlopen ben je klaar voor de laatste stap om je studiekeuze te maken.