Hulp bij studiekeuze? Dat kun je toch zelf wel?

Hulp bij het maken van je studiekeuze. “Dat heb je toch niet nodig? Ja zeg, en dan zeker bij zo’n raar iemand zweverig moeten gaan zitten doen. Straks moet ik laten zien dat ik op mijn hoofd kan staan. Of dan moet ik met een gitaar liedjes gaan meezingen om mijn ‘innerlijke kind’ naar buiten te laten komen. Wat nou als ik opeens moet janken? Er komt toch niets uit, hoezo zou ik daar geld aan besteden?”

Ik hoor het je zeggen. Of je vrienden die je met dat soort argumenten proberen tegen te houden. Mag allemaal. Heb ik geen problemen mee. Je hoeft niet, hè, en niets moet. Een leuke studie vinden is geen verplichting. Eentje die bij je past ook niet.

Maar het zou best leuk zijn als dat wel kon, toch? Dat je enthousiast wordt, omdat je het voor je ziet, dat je straks ergens op een hbo- of universitaire instelling rondloopt. Dat je weet dat het diploma straks de weg vrij legt naar een baan waar je dagelijks met plezier naar toe zou gaan. Dat het studeren zelf ook niet zo beroerd is, omdat het leuke onderwerpen zijn. Dat je vrienden voor het leven kunt gaan maken.

Doel van hulp bij studiekeuze maken

Dát is waar hulp bij studiekeuze maken voor bedoeld is. Dat je die energie gaat hebben om te kunnen knallen. Als je zelf een studie zonder extra hulp kunt vinden is dat natuurlijk alleen maar mooi en fijn. Maar als je het lastig vindt, dan is dat toch ook niet erg om je te laten begeleiden door iemand die daar verstand van heeft? Want zeg nou zelf, heb je al die opleidingen gezien waar je uit kunt kiezen? Heb je enig idee of je daar past, of het iets voor jou is, en of je daar gelukkig van wordt? En wat nou als er ergens anders een nóg leukere opleiding bestaat waar jij geen weet van hebt? Zou toch jammer zijn, als je die zou missen.

Maar goed, ik hoef je niet te overtuigen. Want je hoeft niet, hè, maar het mag wel. En nee, je hoeft geen liedjes te zingen. Tenzij je denkt dat je naar de pop-academie wil. Dan wil ik wel zeker weten dat je The Voice-waardig bent 😉. Je hoeft ook niet op je hoofd te staan. Tenzij je zeker weet dat je naar de circusschool wilt. Dan moet je wel even een demonstratie laten zien 😉.  En janken: dat gebeurt soms gewoon. Want bij je zoektocht naar jezelf kan soms best iets heel emotioneels gebeuren. Maar dat is geen doel op zich. En als het gebeurt: er zijn gewoon zakdoekjes. En dan die laatste opmerking: er komt toch niets uit. O, jawel. Altijd. Want dat is nou net WEL het doel. We gaan net zolang door tot we jou op je plekje hebben! Hulp bij het maken van je studiekeuze. Waarom eigenlijk niet?