Kan ik ook zakken voor de studie keuze check? Of: ik heb te horen gekregen dat mijn studie keuze check verplicht is, wat nou als ik dat niet doe? Het zijn zomaar wat vragen die je kunt hebben als je bezig bent met je inschrijving om te gaan studeren.

Om te beginnen met die verplichting. Het klopt dat je de studie keuze check moet doen voordat je aan een opleiding kunt starten. Over het algemeen is het gewoon een onderdeel van het aanmeldingsproces, waarbij je wordt uitgenodigd om iets in te vullen, bv een test, of een online vragenlijst. Soms vraagt de opleiding je om op school te komen om iets te gaan doen, bv een gesprek voeren, of in een groep een workshop volgen. De opleiding houdt zeker bij of jij die stap inderdaad hebt gezet.

Waarom die studie keuze check?

Kun je zakken voor de studie keuze check? Mijn ervaring is echter wel, dat – zeker in het geval van late aanmelders – de studie keuze check niet altijd wordt gedaan. Of dat slim is, is wat anders. Want waarom zou je die check niet willen doen? Hij is er namelijk voor bedoeld om te kijken of jij bij de opleiding past, maar net zo goed of de opleiding bij jou past.

Of jullie een match zijn, zeg maar. Er wordt gekeken of jij de juiste eigenschappen en vaardigheden bezit (of kunt ontwikkelen) die de studie van je vraagt. En of je een goed beeld hebt van wat je gaat doen. Als je die stap overslaat, mis je een stukje van je oriëntatieproces. Dan kan het daarna zomaar zijn dat je er pas tijdens je opleiding achter komt, dat dit misschien toch niet een passende studiekeuze is geweest. Daar kun je beter voor die tijd achter komen en iets anders kiezen.

Maar kun je ook zakken voor de studie keuze check?

Dat brengt me ook bij de vraag of je kunt zakken voor de studie keuze check. Nee, dat kan niet. Wel kun je een negatief advies krijgen. Dan komt men tot de conclusie dat je beter niet aan de opleiding kunt beginnen omdat het vermoeden bestaat dat je voortijdig zult stoppen.

Valt dat onder zakken? Nee toch? Als het goed is, wordt dat advies goed onderbouwd. En dan kun je het daar mee eens zijn, of niet. Aan jou dan de keuze: ga ik starten of niet? Een tweede keer goed nadenken kan dan zeker geen kwaad! Maar als jij tot de conclusie komt dat je echt, echt, écht aan die studie wilt beginnen, dan kan dat gewoon. Dus nee, je kunt niet zakken voor de studie keuze check.

Match met de opleiding

Beschouw de studie keuze check als inderdaad dát wat het woord zegt: een check. De laatste controle of jij de juiste studiekeuze hebt gemaakt en inderdaad op het juiste plekje terecht komt. Dat scheelt mogelijk een hoop frustratie, verloren tijd, studiekosten en dergelijke. Het is iets wat jou vooruit kan helpen, dus wees er niet bang voor! En als je het advies krijgt: Jazeker, jij matcht met deze opleiding en we verwelkomen je graag, dan ga je dubbel zo goed van start. Lekker, toch die bevestiging? Succes!En wil je eerst nog wat meer ins en outs over studie keuze check?