Wanneer je je aanmeldt voor een vervolgopleiding krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Maar wat is dat eigenlijk, een studiekeuzecheck of matching, zoals het ook wel genoemd wordt?

Een opleiding ga je niet zomaar volgen. Als het goed is, heb jij daar behoorlijk over nagedacht en heb jij aan het eind van het studiekeuzeproces besloten dat die opleiding bij jou past. Daar heb jij allerlei redenen voor, zoals: het lijkt je leuk, je kunt er een bepaalde kant mee op, je kunt er geld mee verdienen, je vrienden volgen hem ook, of het is lekker dicht bij huis. (Of de redenen allemaal even handig zijn doet er niet toe: JIJ hebt besloten).

Waarom een studiekeuzecheck?

Dat is dus jouw kant van het verhaal. Maar aan de kant van de opleiding zit er ook een verhaal. De school of instelling waar je naar toe wilt, wil ook weten of het goed zit als jij bij hun komt studeren. Ze willen natuurlijk niet dat een groot percentage van de studenten na een bepaalde tijd weer vertrekt, of niet slaagt. Daarbij is geld een belangrijke factor, dus ze willen liever niet investeren in studenten die na 2 maanden weer stoppen. Voorkomen kunnen ze dat niet, maar ze kunnen wel proberen hun kansen goed in te schatten.studiekeuzecheck

Vandaar dat ze een studiekeuzecheck ingesteld hebben. Een onderzoekje om te ontdekken of jij als student bij de opleiding past. Dat onderzoek is vaak verplicht en het kan op verschillende manieren plaats vinden. Het kan zijn dat je een online vragenlijst moet invullen. Het kan zijn dat je een dag(deel) op de opleiding doorbrengt om wat activiteiten te verrichten. Soms voer je een gesprek met een docent of studiebegeleider, etc. Het doel is: kijken of jij een goed beeld hebt van de opleiding en of jij als student bij die opleiding past.

Je kunt je voorstellen dat sommige studenten zich niet goed georiënteerd hebben op een opleiding. Tijdens een studiekeuzecheck kan dan blijken dat ze eigenlijk beter bij een andere studie tot hun recht komen. Het advies kan dan luiden dat je beter niet kunt starten en je bij een andere opleiding in moet schrijven. Is dat erg? Niet als je zelf ook vindt dat je inderdaad daar toch niet zo goed past. De studiekeuzecheck zal dan vooral verhelderend zijn geweest.

Geen match, wat nu?

Maar als je zelf wel vindt dat het klopt dan kan dat heel vervelend voelen. Dan kun je in eerste instantie 2 dingen doen: gewoon gaan beginnen aan de opleiding en al doende erachter komen. Of je kunt er nog eens goed over nadenken en bekijken waar dan de verschillen van inzicht zitten. En als je daar hulp bij nodig hebt, dan raad ik je aan om te overwegen om onafhankelijke studiekeuzebegeleiding in te schakelen.

En wil je de officiële regels weten? Lees dan eens wat er hierover op de site van het ministerie van onderwijs staat.