In welk gezin je wordt geboren kun je niet kiezen. Maar bij je studiekeuze kun je wel voor jezelf beslissen en hoef je niet per se je ouders achterna.

Als kind of jongvolwassene ben je gewend dat je ouders een bepaald beroep uitoefenen. Natuurlijk, dat hoeft niet altijd een vast beroep te zijn, want ook je ouders kunnen van baan wisselen. Maar over het algemeen merk je dat carrières bepaalde richtingen volgen en dat nieuwe of andere banen vaak in diezelfde richting liggen.

Dat betekent ook dat je in je jonge leven verhalen thuis hoort over de beroepen van je ouders. Waar je vaak iets over hoort, daar raak je automatisch mee bekend en vertrouwd. Het is dan heel gemakkelijk om te denken dat jouw leven daar dan ook prima in past. Want dat doet het nu toch ook? Als het bij hen past, dan zal het toch ook bij jou passen.

Maar is dat zo? Moet je je ouders achterna bij je studiekeuze? Of mag jij een eigenwijs studiekeuze-kind zijn?

Studiekeuze en invloed ouders

Vincent doet VWO, en wil een soort dubbelcheck of hij Geneeskunde moet studeren. Hij is zich namelijk heel goed bewust van het feit dat zijn grootvader, zijn vader en zijn moeder allemaal diezelfde opleiding hebben gedaan en in de gezondheidszorg werken. Stiekem voelt hij ook wel wat druk, het is bijna een prestige-kwestie dat Vincent ook als arts opgeleid moet worden. Omdat Geneeskunde een numerus fixus studie is, wil hij ook wel graag een back-up plan voor het geval hij uitgeloot wordt.

ouders achterna studiekeuzeTijdens 2 sessies studiekeuzebegeleiding hebben we bij Vincent alles op een rijtje gezet: hoe ziet zijn persoonlijkheid eruit? Past dat bij een arts? Wat vindt hij leuk om te doen? Past dat bij het beroep of heeft hij de mogelijkheid om zijn vrije tijd dusdanig in te richten dat hij kan doen wat hij leuk vindt? Allemaal vragen die we de revue laten passeren en dan blijkt dat Vincent zeker als arts aan de slag kan. Maar hij vindt het ook heel erg leuk om te ontdekken wat de alternatieven zijn. Hij komt tot inzicht dat zijn belevingswereld wel heel erg is ingegeven door de dagelijkse verhalen en bezigheden van zijn familie. Hij raakt heel erg in twijfel en worstelt met de principe-kwestie binnen zijn familie: is dit hun wens of ook wat hij wil?

In een laatste sessie durft Vincent de knoop door te hakken: hij gaat er toch voor. Door alles mee te wegen en af te wegen, weet hij dat hij een gefundeerde keuze heeft gemaakt en dat hij zijn eigen keuze is. Niet die van zijn familie.

Studiekeuze gaat uit van JOU

Kom jij ook uit zo’n familie? Waar iedereen van generatie op generatie “iets” wordt (dat kan dus arts zijn, maar bijvoorbeeld ook timmerman, accountant of leraar)? Of dat je beide ouders hetzelfde beroep doen en je dus eigenlijk niet een ander beeld hebt van andere mogelijkheden en studies? Kies dan ook voor studiekeuzebegeleiding. We gaan dan dieper in op wie jij bent!