Wat moet ik studeren?Jij hebt een prangende vraag: Wat moet ik studeren? Echter, op deze vraag zul je nooit één definitief antwoord vinden. Om te bepalen ‘wat moet ik studeren?’ is namelijk vooral een proces. En iedereen zal dat anders aanpakken. Dus sorry voor de domper, maar een kant en klaar antwoord is er niet. Toch hoef je niet te wanhopen, want ook jij kunt een passende studie vinden!

In dit artikel vind je namelijk een aantal tips en tricks van een studiekeuzebegeleider. Weten wat er bij komt kijken om te bepalen ‘wat moet ik studeren?’. Lees dan verder en check alle tips en tricks.

Tip 1: Studiekeuze PROCES

Neem er de tijd voor. Dus niet vanmiddag om 13.00 uur beginnen met wat online research en dan om 14.00 uur een definitieve studiekeuze verwachten. Zoals gezegd: het is een proces!

Tip 2: HOE studiekeuze maken

Begin bij het begin. Maar waar ligt dat begin dan? Ik hoor het je vragen. En daar ga je al. Dat begin is voor iedereen anders. Voor de een is het begin: beseffen dat je een studiekeuze moet maken en daarvoor aan de slag moet. Die stap is denk ik wel cruciaal 😉. Voor de ander kan het begin zijn: een school bezoeken tijdens een open dag. Voor een derde: zich afvragen wat nou belangrijk is, etc. Het ene begin is niet per sé beter dan het andere, maar een goede volgorde in je proces is wel handig. Het begin is dus eigenlijk: bedenken HOE je je  studiekeuze het best kunt aanvliegen en die stappen gaan zetten. En ja, dat brengt je terug bij de vraag: ‘wat moet ik studeren?’ Dan is het dus: begin bij nadenken welke stappen je moet zetten.

Tip 3: De rest van je leven?

Boek als hulp bij keuze wat moet ik studeren

Kom op de juiste weg terecht. Bedenk dat het vooral belangrijk is dat je op de juiste weg terecht komt, niet dat je meteen iets definitief voor de rest van je leven gaat doen. Goed onderweg zijn, dat is waar het om gaat. Dan kun je groeien, bijsturen, etc. Dus niet naar links gaan als je naar rechts moet (of andersom), dan is het wat lastiger om toch bij een goed eindstation te komen. De focus moet dus liggen op iets wat bij jou past. Niet op de vraag of je dat voor de rest van je leven gaat doen.

Tip 4: DE dingen waar je op moet letten

Zet de goede stappen. Dit sluit aan op tip 2. Het maakt nog niet eens zoveel uit welke stappen je (nog) moet zetten. Als je ze maar allemaal zet. En dat houdt in (en stiekem zijn dit DE dingen waar het om gaat als je nadenkt over ”WAT MOET IK STUDEREN?):

  1. Zet op een rijtje wie JIJ bent
  2. Zet op een rijtje welke studies daarbij aansluiten
  3. Maak een keuze.

Meer hierover weten? Dan ben je op dit blog op de juiste plek. Speciaal voor jou zijn alle artikelen geschreven om je te helpen kiezen, om die 3 punten goed uit te voeren. En denk je na het lezen en rondstruinen nog steeds dat het maken van een studiekeuze abracadabra is? Dan helpt Carine je graag bij jouw proces bij het beantwoorden van de vraag ‘Wat moet ik studeren?’