Boek over studiekeuze

Is er een boek over studiekeuze? Jazeker, dat is er! Sterker nog, er zijn wel meer boeken over studiekeuze te vinden. De vraag is misschien niet óf er een boek is, maar misschien moet je vragen wat je er mee wilt bereiken. Wil je hulp bij je studiekeuze? Moet je een studiekeuze doen en wil je gewoon wat meer achtergrondinformatie over wat er tijdens het studiekeuzeproces gebeurt? Zoek je informatie over opleidingen? Of wil je een soort van quick-fix waarbij je aan de hand van een boek opeens weet wat je kunt gaan studeren?

Lijst met opleidingen

Als je alleen op zoek bent naar informatie over opleidingen, dus welke opleidingen er allemaal zijn en misschien kort ook wat ze inhouden, dan zou ik je willen verwijzen naar de Keuzegids. De Keuzegids bevat per niveau (mbo, hbo of wo) zo’n beetje alle opleidingen die er in Nederland zijn. Heel handig als overzicht. Minder handig als je nog aan het begin van het studiekeuzeproces staat en überhaupt niet weet waar je moet beginnen.

Jezelf leren kennen

Als het gaat over hulp bij het maken van je studiekeuze, dan moet je op zoek naar iets waar je meer diepgang krijgt. Een boek waar je stap voor stap meer leert over jezelf en de onderdelen die komen kijken bij het maken van je studiekeuze. Daar zijn verschillende boeken voor op de markt. Ik zal je misschien teleurstellen als ik zeg dat die quick-fix om snel te weten wat je moet gaan studeren echter niet bestaat. Een studie uitzoeken gaat namelijk niet ‘overnight’, maar dat had je vast al door.

Hét boek over studiekeuze: De Rest van je Leven?

Inmiddels blijkt dat het boek over studiekeuze “De Rest van je Leven?” al bijna 10 jaar jongeren kan helpen bij het maken van hun studiekeuze. Dit boek bevat alles wat je nodig hebt om inzicht te krijgen in het hele studiekeuzeproces. Met theorie, achtergronden en allerlei vragen en oefeningen kun je stap voor stap op zoek naar wie jij zelf bent. Ook wat jij belangrijk vindt, waar je goed in bent en wat je leuk vindt komt aan bod. Daarna heb je een goed beeld van jezelf en kun je op zoek naar een opleiding die daarbij past. Je kunt het helaas niet meer bestellen bij uitgeverij SWP, op bol.com alleen tweedehands, maar bij Richting-Wijzer Advies is hij nog beschikbaar. Mail naar info@richtingwijzeradves.nl.

Een boek over studiekeuze of echte hulp

Het boek De Rest van je Leven? is gebaseerd op de studiekeuzetrajecten van Richting-Wijzer Advies. Als je denkt: een boek is niets voor mij, ik krijg liever echt hulp van een professionele coach en echte begeleiding, dan kun je uiteraard gewoon terecht in mijn praktijk! Ook dan doorloop je de stappen die een boek over studiekeuze je laat zetten. Met als einddoel: een studiekeuze die bij je past!