Voor het eerst naar het hbo. Dat klinkt toch super en volwassen, veel beter dan de middelbare school, toch? Student in plaats van leerling of scholier. Gelijk heb je. Ok, dan wil je als het goed is ook doen wat je moet doen om succesvol dat hbo-diploma te behalen. 3 tips voor een goede voorbereiding hbo.

1 Maak een goede planning

3 tips voor een goede voorbereiding op het HBO

Stap 1 is maak een goede planning. En daarna: voer die planning dan ook uit, maar dat is een inkoppertje. Wat moet je plannen dan? Hoeveel tijd je waaraan moet besteden. Want het is niet meer zoals de middelbare school, waarbij je huiswerk krijgt dat voor de volgende les gemaakt moet, en waarbij je 1 paragraaf per les behandelt. Nee, denk in dit geval meer aan 1 hoofdstuk per les. Die moet je dus wel doornemen. Eerst lezen, misschien opdrachten maken, verwerken. En dat voor elk vak. Met 3 of 4 kernvakken per onderwijsperiode moet je dus rekenen op flink wat leestijd. Daarnaast werk je vaak nog aan een project, wat dus schrijftijd kost. Vergadertijd en overlegtijd  met je groepsgenoten. Uitzoekwerk om teksten te schrijven, of producten te maken. En zo zijn er nog veel meer van die dingen die je moet doen, en waarvoor je dus moet plannen wat wanneer af moet en hoeveel tijd je daarmee bezig bent.

In die planning ga je natuurlijk ook nog rekening houden met allerlei andere zaken die belangrijk voor je zijn: tijd voor vrienden, sporten, koken en boodschappen doen (als je op kamers zit), reistijd, social media, gamen, Netflix, je andere hobby’s, slapen, etc. Zo start je dus je voorbereiding op het hbo.

2 Je groepje inschatten

Zoals aangegeven heb je dikke kans dat je samen met anderen aan een project moet werken. Houd daarbij rekening met die anderen. Er zullen bloedfanatieke luitjes tussen zitten (misschien ben je dat zelf wel) en luitjes die de kantjes ervan af proberen te lopen (again, misschien ben jij dat zelf wel). Een project valt of staat soms met de dynamiek binnen de groep. Probeer dus direct aan het begin daarover met elkaar te praten, of in te schatten wie zich hoe zal gedragen.

3 Volg actief de lessen

Naast het feit dat je maar het best gewoon naar de lessen toe kunt gaan (of ze online moet volgen, in deze tijd), kun je ook het best een actieve houding aannemen. Opdrachten serieus maken, de vragen van de docent proberen te beantwoorden, actief meedoen door zelf vragen te stellen als je het niet begrijpt. Het wordt er ten eerste een stuk dynamischer en gezelliger van en ten tweede verwerk je dan al tijdens een les een stuk van de lesstof.

Coaching als goede voorbereiding hbo

Mocht je nou onverhoopt toch struikelen en moeite hebben met studeren, plannen of samenwerken? Laat je dan door Richting-Wijzer Advies begeleiden. Je leest er meer over in de folder studiecoaching en je kunt altijd contact opnemen om eens te kijken wat ik voor je kan betekenen.