Stress om je studiekeuze? Niet doen, ooit komt het goed. Hoewel de eerlijkheid me wel gebiedt om te zeggen dat ‘ooit’ een breed begrip is. Voor de één kan ‘ooit’ morgen al zijn en voor de ander pas over een jaar of 35…

Stress bij je studiekeuze. Ooit komt het goed

Mijn gedroomde studiekeuze van lang geleden? Scandinavische Talen, maar het is er nooit van gekomen. Tot ik een paar maanden geleden een cursus Noors ging volgen. En tjonge, wat valt dat tegen als je niet meer piepjong vers van de schoolbanken komt. Maar leuk is het wel! Stiekem heb ik toch een  heel klein beetje spijt dat ik toen niet ben begonnen. Maar het gaat me tijdens een volgende vakantie wel lukken om de weg te vragen als ik verdwaald ben. Dus ooit komt het goed. In die zin, dat het beroepsmatig niet meer lukt, maar dat ik wel doe wat ik toen in gedachten had. Die taal leren.

Hoezo foute studiekeuze?

Wil dat zeggen dat ik een foute studiekeuze heb gemaakt? Dat ligt er maar net aan. Wat ik toen én nu aan taalgevoel heb, ben ik op een andere manier gaan gebruiken en inzetten. Het heeft mij beroepsmatig op verschillende plekken altijd goed geholpen. Bijvoorbeeld toen ik als projectmedewerker meewerkte aan het schrijven en herzien van cursussen. Of toen ik als freelance razende-reporter voor het lokale huis-aan-huisblad diverse mensen over verschillende onderwerpen mocht interviewen. Maar ook tijdens mijn gesprekken met internationale collega’s die o.a. in Moskou, Mumbai, Sydney en New York zaten.

Stress om je studiekeuze is helemaal niet nodig!

Ook nu, nu ik al jaren werk als studiekeuzebegeleider, helpt dat taalgevoel mij. In mijn werk moet ik veel interviewen, vragen stellen, samenvatten en rapportages schrijven. Maar ik schrijf ook artikelen en blogs. En boeken natuurlijk.

Zo gebruikte ik de rare Corona-tijd om mijn boek over profielkeuze, Had ik maar… te herzien en te updaten en deze is nu (als E-book) weer te bestellen. Heel handig dus, dat taalgevoel. Zo zie je maar dan een keuze je indirect ook ergens anders kan brengen. Al is het alleen maar voor de hobby, vakantie of toch op een andere werkplek.

Stress bij studiekeuze niet nodig

Oftewel, als je in het proces van je studiekeuze zit, houd dan vooral in de gaten dat je jouw eigenschappen en talenten op veel verschillende manieren en zo mogelijk op nog meer verschillende plekken zult kunnen inzetten. Dan kun je wellicht iets relaxter je studiekeuze maken en kun je gaan voor wat je NU denkt dat goed voor je is. Ontdek dus jouw goede kanten en zorg dat je deze punten blijft inzetten, zodat je altijd iets kunt gaan doen wat je op dat moment ontzettend leuk vindt.

Stress om je studiekeuze is dus eigenlijk helemaal niet nodig!

Moeite om jezelf te leren kennen? Studiekeuzebegeleiding kan uitkomst bieden! Dan ga je samen met de begeleider aan de slag om jouw sterke punten te ontdekken en hoe en waar je dat allemaal in kunt zetten.