Je denkt vast als je deze titel leest: Ja, nou zeg, studiekeuzebegeleiding en pindakaas, wat heeft dat met elkaar te maken?! Wat een rare vergelijking!

Het lijkt inderdaad vast heel raar, maar het gevoel dat je krijgt als je een studie moet kiezen kan leiden tot keuzestress. Laat er nou eens een onderzoek naar keuzestress zijn gedaan. Okay, met potjes jam dan wel, maar toch. Wat onderzoekers namelijk ooit onderzocht hebben is wat er met iemand gebeurt als hij of zij teveel keuzes voorgeschoteld krijgt. Eenzelfde effect krijg jij bij je studiekeuze.

Wanneer je een potje pindakaas moet uitzoeken bij de toko op de hoek en je kunt slechts kiezen tussen een gladde pindakaas of eentje met stukjes noot, dan lukt het je vast om die keuze te maken. Staat er ook nog een biologische variant op de plank, dan ga je vermoedelijk nog steeds met een potje de winkel weer uit.

Studiekeuzebegeleiding en pindakaas

Teveel keuzes

Maar dan nu de moderne XL-supermarkt: pindakaas met crunch, pindakaas met M&M’s, met Snickers, smeuiig, 100%, die van Calnogwat, niet die van Calnogwat, met pecannootjes, met zeezout, met honing-chili, light pindakaas, high protein, Surinaamse… Okay, ik houd al op. En dat terwijl ik niet eens van pindakaas houd, maar dat terzijde.

Heb je al gemerkt wat er met je gebeurt? Dat je gaat twijfelen, dat je niet meer goed weet wat je moet kiezen? Wat de onderzoekers ontdekt hebben, is dat je bij een teveel aan keuzes de neiging hebt om maar helemaal niet meer te kiezen. In plaats daarvan ga jij zonder pindakaas de winkel uit. Met een beetje geluk neem je dan maar liever een pak hagelslag mee (of jam, of kaas, of ….).

Dit effect krijg je tegenwoordig ook bij studiekeuze. Vroeger koos je bij wijze van spreken tussen technisch, zorg en administratief en zag je daarna wel wat ervan kwam. Nu heb je bij 1 richting al 30 verschillende varianten en weet je niet meer wat je moet kiezen en dus krijg je keuzestress. Je kiest al snel helemaal geen studie, je kiest maar iets om het kiezen of je neemt een tussenjaar.

Studiekeuzebegeleiding en pindakaas: geen keuzestress

Wat studiekeuzebegeleiding voor je doet is dat je geholpen wordt om je door dit keuzeproces heen te leiden. Dat gebeurt op zo’n manier dat jij weet welke studies je toch niet leuk vindt. Of waar je je niet mee bezig wilt houden, omdat ze toch niet bij je passen. Die hoef je dan niet meer te bekijken. Daarmee beperk je al direct het aantal studies waaruit je wilt kiezen. Wég keuzestress en opeens wordt de boel een stuk overzichtelijker. Door goed te filteren weet de studiekeuzebegeleider welke potten pindakaas…. Euh… welke studies jij nog wél interessant vindt. Daarmee maak jij aan het eind van de rit een keuze en ga je tóch gewoon met een passende studie de deur uit!