Soms krijg ik de vraag of studiebegeleiding ook geschikt is als je geen 16 jaar meer bent en dus ietsje ouder, bv 20, 30 of zelfs ouder. Dan is het antwoord: Ja! Studiebegeleiding is altijd mogelijk, dus als je nog op de middelbare school zit, maar ook als je terug wilt naar school. Al zou je 70 jaar zijn en op zoek naar een geschikte leuke cursus, waar je nog een aantal jaren je talenten in kan zetten!

Hoe werkt studiekeuzebegeleiding als je terug wilt naar school?

Vaak zit er een stuk overlap in de verhalen van diegenen die op iets latere leeftijd weer willen gaan studeren. Over het algemeen kan ik de studiebegeleiding voor diegene die terug willen naar school indelen in de volgende studiezoekers:

De laatbloeiers

Laatbloeiers hebben veelal gemeen dat zij van de middelbare school geen echt succes hebben gemaakt. Soms zijn ze begonnen op het vwo en dan via havo afgestroomd naar vmbo. Vervolgens hebben ze een mbo-opleiding al dan niet afgerond. Ze komen er dan na een aantal jaren werken achter dat ze wel wat meer in hun mars hebben. Of deze begin-twintigers hebben op de middelbare school of in het vervolgonderwijs weinig aandacht aan school besteed en meer aan sociale en andersoortige gebeurtenissen. Ook zij komen erachter dat ze hun kennis en kunde beter willen gebruiken, maar tekort schieten in wat de arbeidsmarkt vraagt. Zij willen nu wel weer studeren.

De werkzoekenden

De werkzoekenden hebben er meestal genoeg van om thuis te zitten en niet aan de slag te kunnen. Of soms van job naar job te moeten hoppen. Zij willen nuttig zijn, hun vaardigheden kunnen gebruiken en zijn bereid om zich te laten omscholen, zodat ze weer vol aan de bak kunnen. Ook zij kunnen dus op zoek zijn naar een (volledige) studie of een cursus, of andere wegen om hun doel te bereiken.

De switchers

Switchers willen van baan veranderen, omdat zij merken dat het werk dat zij doen, niet is wat ze willen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Van onder hun niveau werken, tot werk doen wat ze niet leuk vinden, tot ja, tot wat? Elke reden is legitiem als je het gevoel hebt dat je je ’s ochtends uit bed moet slepen in plaats van dat je met zin aan de dag begint.

Hoe werkt studiekeuzebegeleiding als je terug wilt naar school?

Studiekeuzebegeleiding is erop gericht om te onderzoeken waar je interesses liggen, welke vaardigheden je bezit en wat voor persoonlijkheid je hebt. Dat kan als je 16 jaar bent, maar dus ook als je iets verder bent in je carrière en terug wilt naar school. Sterker nog, juist als je ietsje meer van de wereld gezien hebt, kan studiekeuzebegeleiding juist extra effectief zijn. Je bent wat ouder, dus je hersens zijn rijp(er) en tot meer reflectie in staat. Ook ken je situaties uit het verleden en weet je of je iets wel of niet bevalt. Het gaat er om dat je de juiste vragen en antwoorden vindt. Dan maakt leeftijd niet uit.

Wil jij ook terug naar school en zoek je studiekeuzebegeleiding? Neem dan gewoon eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking.