Misschien heb je al wel eens gehoord dat vrienden of familieleden zich laten of lieten begeleiden bij hun studiekeuze. En misschien heb jij gedacht: die studiekeuzehulp, dat is toch niet nodig want dat kun je zelf toch ook wel? Maar het feit dat je dit artikel leest, is dat eigenlijk heel stiekem een signaal dat ook jíj op zoek bent naar studiekeuzebegeleiding?
Je bent echt niet de enige. Misschien herken je je wel in de problematiek van je leeftijdsgenoten: Er is zoveel keuze. Of: ik vind zoveel dingen leuk, wat moet ik dan kiezen? Het tegenovergestelde kan ook: er is helemaal niets dat me leuk lijkt! Het grootste struikelblok is trouwens dat de meesten niet weten of een opleiding wel bij ze past. Dat kan natuurlijk aan heel veel dingen liggen, zoals dat het onduidelijk is wat je precies gaat doen tijdens een studie. Welke vakken je gaat volgen, wat de inhoud is, welke beroepen daar dan bij horen. Dat soort zaken. Maar vaak ligt het ook aan je eigen beeld: wie ben jij nou eigenlijk en wat vindt je leuk, of belangrijk? Of waar ben je nou zo goed in dat je dat om kunt turnen tot iets waar je zelfs de allerbeste in wordt?
Wat heb je aan studiekeuzehulp?
Studiekeuzehulp in de vorm van een begeleidingstraject helpt je bij een groot deel van bovenstaande vragen. Nu hoor ik je zeggen: “Maar is dat dan niet verschrikkelijk duur?”
Nou, het is zeker niet gratis (als het gratis wordt aangeboden moet je jezelf ook afvragen hoe serieus het is), maar weet je wel wat het kost als je een verkeerde studiekeuze maakt en weer gaat stoppen met je opleiding? Veel meer. En vaak zie jij als jongere meer bezwaar dan je ouders.
Weet je hoe je ouders er waarschijnlijk naar kijken? Dat ze je een traject cadeau doen. Dat je het zoeken naar jezelf en de antwoorden op de belangrijke vragen mag zien als een cadeautje. Iets waar je voor de rest van je leven baat bij hebt. Want wat is er nou fijner dan weten waar je sterke punten liggen, zodat je daar vol voor kunt gaan? Of weten wat je beter níet kunt doen? De omgeving zoeken waar jij je straks lekker in gaat voelen, met fijne collega’s (of geen collega’s, dat kan natuurlijk ook), en een manier om straks lekker te leven. Dus zie studiekeuzebegeleiding als een cadeautje waarbij je in principe jezelf uitpakt en ontdekt. Als je het zo bekijkt dan hebben we het niet meer of kosten, toch? Dan hebben we het over baten.
Werkt studiekeuzehulp echt?
Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je niets vindt. Dat heb ik in al die jaren dat ik dit werk doe nog nooit meegemaakt. Sterker nog, we zoeken net zo lang tot je het gevonden hebt, dat plekje waar jij thuis hoort. Het hele traject gaat over jou, we ontdekken wat er in jou verscholen ligt. Soms is dat makkelijk, soms wat moeilijker, maar ja, het werkt echt.
Dus, ik zou zeggen, neem dat cadeautje aan, pak het uit en geniet ervan!