Worstel jij ook met de vraag of je van mbo naar hbo moet/wilt? Je bent niet de enige!
Als je tegen het eind van je mbo-opleiding loopt, of als je misschien net je diploma hebt gehaald, ken je de opmerkingen vast wel.
- Ga je werken of ga je verder leren?
- Wat heb je nu aan een mbo-diploma, je kunt nog beter hbo gaan doen.
- Je kunt met een hbo-diploma veel meer verdienen dan met een mbo!
- Je gaat nu toch zeker niet meer naar school; ga lekker werken!
- Mij niet gezien, nog langer in die toets-stress.
Misschien knaagt het wel aan je. Twijfel je. Wil je misschien zelf iets anders dan wat je omgeving van je verwacht? Of misschien weet je helemaal niet of hbo wel iets voor jou is? Dus: moet je van mbo naar hbo? Of laat je het hierbij?
Laat staan dat je dan antwoord hebt op de vraag: WAT? ga ik dan studeren???
Verschillen mbo en hbo
Om je te helpen het een en ander op een rijtje te zetten, eerst maar eens de meest in het oog springende verschillen:
HBO | MBO |
Veel lesstof: tot ongeveer 1 boek per periode | Minder lesstof, enkele hoofdstukken per periode |
In verhouding theoretischer | Praktischer, uitproberen, doen |
Vaak projectgericht | Iets individualistischer |
Stages vaak later in de opleiding, minder begeleiding | In verhouding meer stages, meer begeleiding |
Zelfstandiger (vaak geen leerplicht meer) | Meer begeleiding, vaak nog leerplicht |
Past hbo of mbo beter?
Bedenk dat de functies en banen waar je voor opgeleid wordt, niet hetzelfde zullen zijn, ook al is het in het hetzelfde vakgebied.
Een voorbeeld (kort door de bocht, maar je krijgt het beeld)
Piet heeft mbo-4 elektrotechniek gestudeerd. Hij komt bij particulieren en bedrijven om daadwerkelijk installatiewerkzaamheden te verrichten, met klanten mee te denken naar oplossingen en doet regelmatig aan de hand van cursussen nieuwe kennis en technieken op. Jan heeft hbo engineering gestudeerd. Hij tekent installaties, bedenkt welke leiding waar moet komen te liggen en zit voornamelijk achter zijn bureau te werken en te bellen. |
Je ziet dat Piet en Jan op een heel andere manier te werk gaan. Piet is niet beter dan Jan, Jan ook niet beter dan Piet. Anders, ja dat wel.
Om te beslissen of hbo of mbo beter bij jou past, zul je jezelf dus onder de loep moeten nemen. Je moet jezelf goed kennen om te kunnen kiezen op welke plek jij het best tot je recht komt. Door studiekeuzeadvies of studiekeuzebegeleiding in te schakelen kun jij deze belangrijke vragen goed kunnen beantwoorden. Ook bij de keuze of je van mbo naar hbo wilt gaan, moet je weten wat je persoonlijke eigenschappen zijn, waar je goed in bent en waar je interesses liggen.
Dit levert de vraag ‘van mbo naar hbo’ je op
Door bezig te gaan met de vraag “van mbo naar hbo?” kom je dus meer te weten over jezelf. Als logisch gevolg komt dan ook naar voren
- Of je inderdaad naar het hbo kunt gaan
- Welke studie je dan kunt kiezen
Het mooie van de vervolgstap naar het hbo is dat de wereld opeens weer aan je voeten ligt. Je hoeft helemaal niet dezelfde weg te blijven bewandelen, maar je kunt ook switchen naar iets anders. Sterker nog, misschien komt er eerst nog wel heel iets anders op je pad. Ga je opeens nog wat vakken inhalen omdat je die mist. Of ga je een studie kiezen die je nog niet kent. Of kom je tot de ontdekking dat je mbo-diploma goud waard is in een krappe arbeidsmarkt en kun je misschien later nog doorgroeien naar een functie op hbo-niveau zonder dat je naar school hoeft. Misschien leer je in de praktijk wel genoeg om een topper te worden (hoewel je natuurlijk nu al gewoon een topper bent!).
Studiekeuzebegeleiding of studiekeuzeadvies helpt je bij al dit soort vragen. Iets voor jou? Neem dan gewoon vrijblijvend contact op, om te kijken wat het voor je kan betekenen!