Een van de vragen die vaak gesteld worden in het kader van studiekeuzeadvies is: moet ik nou mijn studiekeuze maken met mijn hoofd of met mijn hart? Eenzelfde soort vraag is: ga ik voor baangarantie of ga ik doen wat ik leuk vind, met de kans dat er minder werk in te vinden is?
Laten we vooropstellen dat een baan vinden hartstikke belangrijk is en dat je na je studie zelfstandig wilt zijn, met een huis, misschien wel een gezin en leuke dingen doen. Maar of baangarantie je belangrijkste factor moet zijn bij studiekeuzeadvies, dat lijkt me niet. Het is immers best mogelijk je doel te bereiken met een studie die populairder is, of waar gewoon iets minder banen in te vinden zijn. Het vraagt vaak wel meer volharding om te komen waar je wilt komen.
Maar er zijn nog een paar andere argumenten om niet alleen maar te sturen op baangarantie en dus op je hoofd.
Past de studie bij jou?
Het eerste argument gaat over de belangrijkste vraag bij je studiekeuze, namelijk: past de opleiding bij jou? Je kunt natuurlijk een opleiding gaan doen waar op het moment de allermeeste banen in te vinden zijn, of waar er zelfs tekort aan personeel is. Dan kun je in de huidige arbeidsmarkt bijvoorbeeld denken aan de zorg, ict, onderwijs of de techniek. Maar past dat wel bij jou? Misschien kom je toch beter toch je recht in een andere sector.
Varkenscyclus en studiekeuze
Het tweede argument gaat over het bestaan van de “varkenscyclus”. Dat is een begrip uit de economie, waarbij het op het volgende neerkomt. Wanneer er ergens een tekort aan is, zijn de prijzen hoog. Daardoor worden er meer mensen aangetrokken om daar ook in te gaan handelen. Doordat er meer handel en dus aanbod ontstaat, dalen de prijzen. Daardoor wordt het weer minder aantrekkelijk om in dat product te gaan handelen. Hierdoor daalt het aanbod, stijgen de prijzen, etc. In het plaatje zie je hoe het werkt.
Dit kun je doortrekken naar opleidingen. Als er nu veel mensen bij een bepaalde opleiding gaan studeren, dan stromen er over een aantal jaren veel afgestudeerden de markt op. Is er over een paar jaar nog steeds behoefte aan al die werkkrachten of is dan de hype alweer voorbij? Niemand heeft een glazen bol, waarin je kunt zien wat over 4 jaar populair of gevraagd is, dus het is soms best lastig om op basis hiervan te beslissen.
Wat we wel weten is dat voor de sectoren die hierboven genoemd worden er ook over een flink aantal jaren nog grote behoefte is aan mensen.
Studiekeuzeadvies hoofd of hart?
Blijft nog steeds de vraag: wat moet je doen?
Mijn studiekeuzeadvies: probeer om hart en hoofd met elkaar te verenigen. Ga kijken wat er bij je past en vooral ook: wat vind ik heel erg leuk en waar ben ik goed in. Zoek daar mogelijke opleidingen bij. Vervolgens ga je met die mogelijkheden op onderzoek of je met die richting nog kansen zijn op de arbeidsmarkt. Zo kun je je voorstellen dat je met een creatieve opleiding ook iets in het onderwijs kunt doen of in de zorg of in de techniek. Door combinaties te maken gaan er meer werelden voor je open!
Meer weten over hoe je goed studiekeuzeadvies kunt krijgen? Loop eens door deze blogpost ‘Studiekeuze-advies: orde in de chaos‘ heen. Wie weet waar het je mee kan helpen om je op ideeën te brengen! Of: