Moet je stoppen met je studie….., een lastige vraag en je bent niet de enige. Jaarlijks zijn er duizenden studenten die vol enthousiasme begonnen zijn aan hun studie, maar die ergens in dat eerste jaar zich afvragen: Moet ik niet gaan stoppen met deze studie? Bij die gedachten komt van alles naar boven: gevoelens en praktische zaken. In dit blog ga ik in op de gevoelens die erbij komen kijken. In een volgend blog komen de praktische zaken van stoppen met je studie aan bod.
Twijfels als je wilt stoppen met je studie
Bij de beslissing om te gaan stoppen met je studie komen er allerlei gedachten en gevoelens op gang. Misschien herken je de volgende wel:
- Schaamte: toegeven dat je gaat stoppen met je opleiding kan ervoor zorgen dat je je schaamt. Bijvoorbeeld als je bang bent om het je ouders of vrienden te vertellen, omdat je niet weet hoe ze gaan reageren. Lachen ze je uit omdat het niet lukt? Of misschien zeggen ze wel zoiets als: Zie je wel, die studie is niets voor jou, ik zei het toch?
- Twijfels en angst: naast schaamte komt er ook vaak twijfel of faalangst naar boven. Want je kunt gaan twijfelen aan jezelf: kan ik dit wel? Ben ik echt zo dom geweest om deze opleiding te kiezen? En wat moet ik dan als ik ga stoppen? Moet ik wel op hetzelfde niveau verder gaan of moet ik een niveau lager? En wat kan ik dan gaan studeren als deze opleiding het niet is?
Herkenbaar? Voor mij wel. In mijn praktijk voor studiekeuzeadvies heeft 75% van de studiekiezers eerst een andere opleiding gevolgd.
Niet de enige
Besef je vooral dat je niet de enige bent. Honderden, nee, duizenden studenten zijn je al voor gegaan met deze gevoelens. Dat was tig jaar geleden al zo, en dat zal in de toekomst ook heus zo blijven. Voortijdig met een studie stoppen gebeurd vaker dan je denkt. De cijfers liegen er niet om: 25-30% uitval in het eerste jaar is heel normaal. Dus jij bent ook normaal.
Dus, gooi eerst maar eens dat gevoel van mislukking overboord en kijk dan naar de voordelen van deze studieperiode:
- Je weet nu in ieder geval wat je NIET wilt. Heel handig.
- Je hebt kennis gemaakt met een heleboel nieuwe mensen, onderwerpen, lesstof, online programma’s, etc. Je weet ook alvast een beetje wat studeren inhoudt. Ook heel handig.
- Je kunt kijken waar het nou precies mis is gegaan: ligt het aan je houding, de hoeveelheid effort die je erin hebt gestopt, de manier van lesgeven? Je hebt je eigen voorkeuren leren ontdekken. Superhandig!
- Je bent een jaartje ouder: tot je 25e zijn je hersenen nog volop in ontwikkeling, dus als je volgend jaar aan een nieuwe opleiding start, zijn je hersenen weer iets rijper en wordt studeren nog weer een beetje makkelijker. Wat wil je nog meer?
Maar wat nu?
Tja, en dan op zoek naar een nieuwe studie. Grote kans dat je je bij je eerste poging niet goed hebt georiënteerd. Of dat je jezelf nog niet helemaal goed kende. Of dat je gewoon om een verkeerde reden aan een opleiding bent begonnen. Geeft niets. Nu is je kans om het beter te doen en het anders aan te pakken, zodat je niet opnieuw hoeft te stoppen met je studie. In dit blog staan tientallen tips hoe je stap voor stap een goede keuze kunt maken. Kijk bv eens bij de 10 stappen naar een passende studiekeuze. Kom je er daarna nog niet uit? Neem dan contact op en kijk wat goed studiekeuzeadvies voor jou kan betekenen. Ik help je graag!