Studiekeuzeadvies is meer dan dat

Als studiekeuzebegeleider zie ik regelmatig redenen waarom mensen studiekeuzeadvies afwijzen of waarom het niet zo mag heten. Argumenten als: “Het gaat om het proces en dat is er niet als je advies krijgt.” Of “Hoezo zou je een ander laten bepalen wat jij moet studeren?” Alsof het woord studiekeuzeadvies een vies woord is. Ad”vies” ofzo. Laat me je hier dan uitleggen wat studiekeuzeadvies – als het goed is – in de kern betekent, zodat het duidelijk is hoe het bij Richting-Wijzer Advies wordt opgevat.

Is studiekeuzeadvies een vies woord?
Eerst het stukje studiekeuze: het gaat om het kiezen van een opleiding. Een studie die goed bij jou past. Een keuze uit wel honderden opties en dat maakt het niet bepaald makkelijk. Hoe zie je in dat woud van al die mogelijkheden dat ene boompje staan dat jouw naam in zijn stam gekerfd heeft?
Om goed te kunnen kiezen moet je eerst een aantal stappen zetten – daarover lees je heel veel meer in de 10 stappen elders in dit blog.

Die stappen zijn niet allemaal gemakkelijk en een goede studiekeuzeadviseur, of studiekeuzebegeleider, helpt jou door dat lastige proces heen. Deze stelt je de benodigde vragen en je gaat samen op zoek naar de bijbehorende antwoorden. Allemaal gericht op jou! Daarmee heb jij in principe nog steeds zelf het werk gedaan en heeft niemand voor jou bepaald wat je moet studeren.

Meer dan alleen advies

Laten we dan het deeltje ‘advies’ bekijken. Advies betekent dat je iets aangereikt krijgt, maar dat het aan jou is om te bepalen wat je daarmee doet. Uit het proces komt namelijk soms meer dan 1 opleiding als geschikt naar voren. Bijvoorbeeld omdat ze heel erg op elkaar lijken, of omdat je deze interessant vindt en ze heel goed passen. Dan kan het toch zijn dat er eentje nét wat meer klikt met jouw hele plaatje dan een andere studie en dan krijg je advies om dat te gaan doen. Niet meer en niet minder.

Hiermee is wat Richting-Wijzer Advies betreft het woord studiekeuzeadvies synoniem aan studiekeuzebegeleiding, of studiekeuzecoaching.
En ja, er zijn ook bureaus waar je aan de hand van een x-aantal testen een advies krijgt. Vul wat in en er rolt wat uit. Studiekeuzeadvies, maar dan weer net anders. Dat doet Richting-Wijzer Advies dus niet. Jij staat centraal en we zorgen voor de beste match tussen jou en je studie!