Ongeveer in of vlak voor het derde jaar van je middelbare school moet je een profiel kiezen. Hoe maak je een juiste profielkeuze? En wat is eigenlijk een profiel? In dit artikel komt dit kort aan bod.

vakken profielkeuze

Wat is een profiel?

Een profiel is een richting binnen je schoolniveau. Op het vmbo, havo en vwo moet je allemaal een keuze gaan maken uit verschillende vakken. Die vakken zijn voor een deel bij elkaar geclusterd en vakken in een bepaalde richting heten een profiel. Dat kan bv. een technische richting zijn, of een economische, maar ook zorggerelateerd of juist meer richting ICT. Afhankelijk van je niveau heb je de keuze uit 10 (vmbo) of 4 (havo/vwo) profielen.

Verplichte vakken

Een profiel kent een aantal verplichte vakken. Allereerst zijn dat natuurlijk Nederlands en Engels en vaak ook Wiskunde en Maatschappijleer. Maar het kan bv ook Economie zijn, als je een economische richting kiest. Of Natuurkunde als je meer de techniek in wilt, of Biologie als je gezondheid kiest.

Waarom is je profielkeuze belangrijk?

Een goede profielkeuze is belangrijk voor later. Als je een verkeerde profielkeuze maakt, kun je soms ook niet goed uitkomen met je studiekeuze. Dat kan betekenen dat je een vak niet hebt gevolgd, terwijl de vervolgstudie dat wel van je vraagt. Dan zul je alsnog dat vak moeten inhalen. Of je merkt in de bovenbouw dat het profiel dat je hebt gekozen niet leidt tot goede cijfers en je verliest je motivatie.

Hoe maak je de profielkeuze?

Allereerst is het belangrijk dat je alvast nadenkt over later: wat wil ik eigenlijk worden, of studeren? En wat heb ik daar dan voor nodig? Maakt het uit welk profiel ik kies als ik een bepaalde richting in wil, of kan ik met elk profiel bij een studie of baan worden toegelaten? Zo ja, dan is het natuurlijk handig om dat ook daadwerkelijk te kiezen, ook als je denkt dat het pittig wordt. Als je een doel hebt, weet je waar je het voor doet. En bedenk ook: een deel van de andere vakken hoef je niet meer te volgen, zodat je tijd extra hebt voor de vakken die wat je misschien wat moeilijker vindt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een profiel kiest met de vakken die je leuk vindt en die je liggen, waar je goed in bent. Dat maakt dat je straks met meer plezier je laatste middelbare school jaren kunt doorlopen. En mocht je dan per ongeluk toch een vak niet gevolgd hebben, dan valt daar meestal ook wel een mouw aan te passen op een andere manier.

Had ik maar... Carine VosHad ik maar…

In het boek over profielkeuze: “Had ik maar… geen spijt van je profielkeuze” worden al deze punten stap voor stap besproken. Welke profielen zijn er? Welke vakken horen daar bij? Hoe maak je een goede profielkeuze? Ook wordt je met oefeningen naar een profielkeuze gecoacht. Meer daarover weten? Kijk dan eens bij Had ik maar. Je bestelt een pdf-versie van het boek al voor € 8,95!