Je bent op zoek naar een goede coach die je kan begeleiden om een goede studie te kiezen. En dat is al bijna net zo ingewikkeld als het maken van een passende studiekeuze. Snap ik heel goed. Elke website over studiekeuzebegeleiding prijst zichzelf aan als de beste. Ook deze site, heeft wel iets wat jou aan zal spreken en iets wat je minder leuk lijkt. Heel logisch en nog steeds knap lastig om met iemand in zee te gaan.

Hoe vind ik een goede studiekeuzecoach? Daarom – zonder mezelf aan te prijzen of tekort te doen – geef ik je graag wat tips waar je op zou kunnen letten bij je zoektocht. Het is aan jou zelf om een overweging te maken van de onderdelen die je echt belangrijk vindt en waar je veel waarde aan hecht. Kijk wat je nodig hebt, dan vind je vanzelf de goede coach.

Snelheid en aantal sessies

Wil je heel snel een keuze maken, of ben je bereid wat meer tijd ervoor uit te trekken? Bedenk dat je een goede keuze niet op een middagje in een klein uurtje gemaakt hebt. Het is een heel proces. Maar het maakt natuurlijk wel uit waar je in dat proces zit. Sta je aan het begin? Dan raad ik je aan een gedegen, wat langer traject te volgen. Ben je bijna uit je keuze? Dan kunnen 1 of 2 gesprekken voldoende zijn. Maar bedenk: iets wat belooft jou in slechts 1 of 2 uur tot een definitieve oplossing te brengen, dat kan haast niet.

Alleen een studiekeuzetest

Sommige adviseurs bieden je een uitgebreide test plus een eindgesprek. Ook dat kan genoeg zijn als je het betere voorwerk al hebt verricht. Maar ook hier geldt weer: studiekeuze is een proces. Niet effe een testje invullen en de uitslag = je keuze. Een studiekeuze vereist namelijk gedegen onderzoek en dat zit vaak niet in een test. Op dit blog kun je daar ook meer over lezen, bijvoorbeeld hier.

Ervaring of leeftijd van de coach

Wil je begeleiding van een jonge coach omdat je denkt dat die je beter begrijpt? Dat kan. Sommige coaches komen zelf rechtstreeks van een opleiding en hebben heel goed door wat er leeft en speelt onder studenten. Dat kan heel vertrouwd voelen. Maar ook een ouder iemand weet wel wat er in jou leeft en wat er speelt onder jongeren. Omdat ze met jongeren werken en dus bijblijven. Oud staat niet gelijk aan afgeserveerd! Daarnaast heeft een ervaren coach juist precies DAT: ervaring. Levenservaring, werkervaring, mensenkennis, kennis van arbeidsmarkt, kennis van heel veel opleidingen, wat is er nodig voor een bepaald beroep, etc. Een jong iemand heeft zelf nog veel te leren.

Tarief van een goede coach

Dit is een lastige beslissing. Sommige coaches lijken veel goedkoper te zijn dan andere. Niemand kan in jouw portemonnee kijken. Maar een goede coach stelt jou centraal en kijkt niet op de klok om uren te schrijven en te factureren. In de prijs van een coach moet je ook rekening houden met een gedegen voorbereiding en uitwerking van de gesprekken. Zit dat erbij in? Of krijg je enkel een voorgefabriceerd rapport omdat je een test hebt ingevuld, zonder dat dit vertaald wordt naar jou en jouw situatie? Bedenk dat je bij een ervaren coach over het algemeen iets meer betaalt omdat je ook investeert in kwaliteit.