Weet jij wat je van een coach, die je helpt bij het kiezen van je studie, kunt verwachten? Die vraag stel ik regelmatig, maar het antwoord is nooit echt heel duidelijk. “Ik weet eigenlijk niet heel goed wat ik van je moet of kan verwachten. Ik weet alleen dat ik er zelf niet zo goed uitkom.”

De volgende vraag die ik dan stel is meestal:  “Waar ligt dat dan aan, dat je er niet goed uitkomt?” Daar krijg ik dan wel vaak een aantal soortgelijke reacties op. Optie 1 is dat men door de bomen het bos niet meer kan zien. Oftewel, er zijn zowel mogelijkheden dat je niet meer weet wat je nu eigenlijk moet kiezen.

Optie 2 is vaak dat de student niet goed weet wat bij hem of haar past. Oftewel,  hij heeft zichzelf nog niet goed genoeg onder de loep genomen om te kunnen beoordelen of een studie al dan niet geschikt is.

Optie 3 is de reactie: “Ik vind zoveel dingen leuk dat ik gewoon niet kan kiezen.” Fear of Missing Out – Fomo, de angst om ergens anders iets leuks te missen – is daar dan vaak de onderliggende reden van. Gewoon durven kiezen is in zo’n geval een lastig dingetje.

Hoe kan een coach je daarbij helpen?

Wat kun je verwachten van een studiekeuzecoach?Wanneer je een coach inschakelt bij het kiezen van je studie kun je ervan uitgaan dat je naar jezelf moet gaan kijken. Je moet over jezelf nadenken: wie ben ik, wat kan ik, dat soort zaken. Wanneer je alleen maar een testje hoeft in te vullen, kun je ervan uitgaan dat dat minder aan de orde is. Je vult iets in wat je voorgeschoteld krijgt, denkt daar even een paar tellen over na en hup, volgende vraag. Maar heb je daarmee ontdekt wat er bij jou aan mogelijkheden inzit? Heb je nagedacht over jezelf? Niet echt toch? Je mag dus diepgang verwachten van een coach en manieren om over jezelf na te denken.

Wat je verder mag verwachten is dat de coach weet welke opleidingen allemaal mogelijk zijn en dat er niet alleen gekeken wordt naar de school om de hoek. Natuurlijk, je mag best naar de school van je voorkeur, maar het mag niet het uitgangspunt zijn. Eerst goed kijken wat bij je past, daarna pas kijken waar die opleiding te volgen is. En dan eventueel een strategie of plan bepalen om de toch best passende match te maken, eventueel bij die school om de hoek.

Tenslotte mag je van een coach verwachten dat je geholpen wordt bij het nadenken over de arbeidsmarkt. Waar kun je een studie inzetten, wat houdt een bepaald beroep in, waar kom je terecht en wat voor soort types werken ergens? Die vragen goed beantwoorden kan alleen als een coach ook zelf wat ervaring heeft opgedaan binnen verschillende arbeidssituaties. Tenminste, dat is wel handig.